Recent heeft de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) goedkeuring gegeven aan twee nieuwe installaties. De commissie heeft op basis van uitgevoerd onderzoek, geoordeeld dat de Poseidon van Moor Filtertechniek (onderdeel van Van der Ende Groep) voldoet aan de wettelijke zuiveringsrendementseisen. Ook met de Priva Vialux HD-UV 8-12 met E-line module wordt ten minste 95% zuiveringsrendement behaald.

Het is inmiddels algemeen bekend dat telers per 1 januari 2018 moeten voldoen aan de zuiveringsplicht voor spuiwater. Speciaal voor telers die spuien om natrium te lozen, heeft Moor Filtertechniek de Poseidon ontwikkeld. Dit is een installatie die dankzij speciale membraantechnologie natrium uit het spuiwater verwijdert met zoveel mogelijk behoud van nutriënten. Dit is mogelijk doordat natrium een andere elementgrootte heeft: het nanofiltratiemembraan laat natrium door en houdt nutriënten tegen. De elementen kunnen op deze wijze van elkaar worden gescheiden. De installatie is getoetst door de BZG en als positief beoordeeld.

Drie installaties

Ook heeft de BZG geoordeeld dat met genoemde versie van de Vialux – indien deze wordt toegepast bij de onderzochte specificaties en instellingen – ook kan worden voldaan aan tenminste 99,5% zuiveringsrendement voor imidacloprid. Deze zuiveringsinstallatie is daarom opgenomen in de BZG-lijst voor zowel het 95% als voor het 99,5% zuiveringsrendement voor imidacloprid. Daarmee heeft Priva nu drie installaties op de lijst staan.

Extra editie

In samenwerking met LTO Glaskracht Nederland publiceert vakblad Onder Glas deze maand een extra editie die geheel in het teken staat van waterzuivering. Deze uitgave verschijnt op donderdag 17 augustus, tegelijk met de reguliere uitgave van die maand (thema Wortelmilieu). Naast diverse nieuwe achtergrondartikelen, waarin de stand van zaken in de aanloop naar de nieuwe wetgeving aan bod komt, worden ook alle installaties die momenteel op de BZG-lijst staan op een rij gezet.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd