Op de GreenTech presenteert Nijssen de mobiele klimaatkamer MyGrowthRoom. Hiermee kunnen telers en onderzoekers op efficiënte wijze groeirecepten optimaliseren en LED-oplossingen testen.

Bij de teelt onder LED-verlichting spelen teeltproeven een cruciale rol. Belichtingsschema’s en klimaatrecepten bepalen de productkwaliteit en waarborgen een goede balans tussen groeicyclus en energierekening. Uit onderzoek blijkt dat, bijvoorbeeld, smaak, kleur en textuur kunnen worden beïnvloed met LED-belichting. MyGrowthRoom biedt de mogelijkheid om gelijktijdig meerdere teeltproeven te doen onder uniforme klimaatcondities. De instellingen van een teeltproef worden eenvoudig als recept bewaard. De kweekruimte van 6 m3 heeft een flexibele inrichting en kan met ieder teeltsysteem worden gebruikt.

Geïntegreerd koelen en drogen

Twee luchtkoelers zorgen voor geïntegreerd koelen, verwarmen en drogen van de kweekruimte. Dit verlaagt de benodigde koelcapaciteit en maakt een aparte luchtdroger overbodig. De geïntegreerde regeling zorgt voor beter regelbare klimaatcondities in een breed temperatuur- en RV-bereik. MyGrowthRoom is daarmee universeel inzetbaar voor tests met een groot aantal gewassen in elk groeistadium. Extra energiebesparing wordt gerealiseerd door de stralingswarmte van de LED-verlichting overdag op te slaan in een buffervat. Gedurende de nachtperiode wordt deze warmte hergebruikt om de ruimte zonder elektrische bijverwarming op de gewenste temperatuur te houden. De verschillende innovaties besparen tot 30% op het energieverbruik voor koeling.

Hightech onderzoeksfaciliteit

Nijssen heeft naam gemaakt met de bouw van geavanceerde klimaatkamers voor universiteiten en zaadveredelingsbedrijven. “Alle knowhow uit deze hightech researchprojecten is gebundeld in MyGrowthRoom”, vertelt Edwin Snabel, business unit manager klimaattechnologie bij Nijssen. “De researchsector teelt al jaren in gesloten systemen. Die expertise biedt ook oplossingen voor de productieteelt onder LED-verlichting. Met MyGrowthRoom bieden we iedere professionele teler de mogelijkheid om zelf productresearch te doen onder de best mogelijke omstandigheden.”

Bron/foto/video: Nijssen.

Gerelateerd