Volgens Tom Meewisse van Meewisse Roses uit Bleiswijk zijn de Moederdagprijzen voor Red Naomi dit jaar beter dan vorig jaar. Een gevolg van het feit dat veel rozentelers de productie in maart en april terugschroefden vanwege de coronacrisis. Ook de aanvoer uit Afrika is beperkt. “Een leuke opsteker, hopelijk kunnen we daarmee iets goed maken.”

Hoe groot is de impact van de coronacrisis op jouw bedrijf tot nu toe?

In de eerste paar weken van de crisis was het probleem heel groot. We moesten veel product weggooien. Na een week of twee moesten we nog steeds de A2- en B-kwaliteit weggooien, maar konden we de A1 wel kwijt, alleen tegen hele lage prijzen. Nu zien we, sinds een week of twee, dat de prijzen beter zijn dan vorig jaar. Een leuke opsteker, hopelijk kunnen we daarmee iets goed maken.

Hebben jullie nog productiebeperkende maatregelen ingevoerd?

Ja, in het begin hebben we de temperatuur en de belichtingsduur wat naar beneden gehaald. Veel collega’s van mij hebben hetzelfde gedaan, de een wat zuiniger dan de ander. Daardoor ligt de Nederlandse productie nu wat achter ten opzichte van vorig jaar. Sinds een paar weken hanteren wij weer het normale regime en stoken en belichten we niet meer zuinig. Het duurt dan nog wel een tijdje voor het gewas weer helemaal vol staat.

Heb je geprofiteerd van het zonnige weer in april?

Dat zou kunnen, maar misschien hebben we door de oostenwind wel wat uitloop gemist. Bij westenwind groeit het gewas altijd wat makkelijker. We hadden ook wat koudere nachten. Kwalitatief is het gewas de hele tijd goed gebleven, we hebben nu een supermooie roos.

Je hebt dus minder rozen, maar wel van een goede kwaliteit. Verklaart dat de hoge prijzen?

Ik denk dat het vooral komt door het lagere aanbod. Er komt ook minder luchtvracht uit Afrika, dat zorgt er volgens mij ook voor dat de rozenprijzen de laatste weken makkelijker omhooggaan dan bij andere producten. Ik heb ook via-via gehoord dat er in Kenia problemen waren met regen, maar daar weet ik het fijne niet van.

Geldt dat ook voor je collega-rozentelers?

Bij de rode rozen gaat het momenteel sowieso erg goed, dan hebben we het voornamelijk over Red Naomi. Voor Avalanche zijn de laatste weken ook goede prijzen te zien, maar die komen er wat achteraan. Wit heeft het een stuk moeilijker, omdat bruiloften nog stilliggen, denk ik.

Hoe groot is je omzetverlies tot nu toe?

In maart viel het erg tegen, ik schat -30%, april zat iets onder vorig jaar. Deze maand hoop ik dat we een beetje gelijk kunnen blijven. Als de problemen met de luchtvracht in Afrika aanhouden gaan wij denk ik wel een goede maand tegemoet. Als er veel product uit Afrika gaat komen is voor ons de lol er weer snel af, vrees ik. Het hangt natuurlijk ook af van versoepeling van de lockdown-maatregelen. Als op 11 mei de bloemenwinkels in Frankrijk openen, kan dat wel weer een boost geven.

Wat verwacht je voor de komende maanden?

Als deze Moederdag voorbij is worden de prijzen natuurlijk weer wat normaler, maar ik heb er voor ons wel vertrouwen in dat het aardig blijft lopen. Ik ken een aantal bloemisten die via de veiling inkopen, zeker de Nederlandse bloemisten hebben het nu superdruk. Want iedereen stuurt bloemen naar vrienden en familie omdat ze elkaar niet kunnen zien. Ik hoop dat we dat effect in andere landen ook gaan krijgen.

Heb je nog steun bij de overheid aangevraagd om de omzetdip te overbruggen?

Ik heb wel NOW aangevraagd, maar verder hebben we geen steun nodig. We hebben nog wel een buffertje. Als het blijft doorgaan zoals het nu gaat, denk ik dat het wel mee gaat vallen. Ik verwacht geen rampjaar, maar natuurlijk wel een wat minder goed jaar.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen