De overschakeling van SON-T-belichting naar LED-belichting vraagt om een herziening van de aanpak van de luchtvochtigheid in de kas. Met LED’s gebruiken telers immers minder elektriciteit, waardoor minder warmte in de kas komt en ook minder warmte en vocht via de luchtramen wordt afgevoerd.

De verhouding tussen verdamping en groei is daarmee lager dan wat we onder SON-T gewend waren. Dat brengt de vraag naar voren hoe laag de verdamping mag zijn om het gewas toch gezond te houden.

Proef bij vijf tomatentelers

Deze winter monitorde Wageningen University & Research met financiering van Kas als Energiebron bij vijf gerenommeerde tomatentelers hoe zij met het gewas onder LED tot een goed eindproduct brengen. Door wekelijks gezamenlijk de klimaatdata, het energieverbruik, de gewaskwaliteit en de productkwaliteit te bespreken, zoeken we naar de verbanden hiertussen.
Soms blijkt een laag vochtdeficit tot gewasproblemen te leiden, terwijl dat in andere gevallen probleemloos kan. Met de verzamelde kennis over de kritieke grenzen voor luchtvochtigheid en verdamping, willen we het warmtegebruik minimaliseren voor een gezond belicht tomatengewas.

Tekst: Marcel Raaphorst