De aandacht voor het 100% hygiënisch ontsmetten van de kas bij de teeltwisseling is groter dan ooit, dankzij het komkommerbontvirus en tomatenmozaïekvirus. Daar komt dit jaar het coronavirus bovenop, wat de organisatie ervan extra compliceert. Hans Simons van Marel Loonwerk vat het als volgt samen: “Het moet goed, maar ook snel. Die uitdaging is groter dan ooit, want meer tijd of geld krijgen we daarvoor niet.”

Tijdens de teeltwissel van vorig jaar waren de maatregelen tegen plantvirussen in Nederland al heel streng, zegt Simons. “Alle virussen zijn natuurlijk lastig, maar met het tomatenvirus moeten we dit jaar nog meer op hygiëne letten. Meer dan normaal.”

Looftrekdoeken ontsmetten

Eén van de maatregelen die groeit in populariteit is het ontsmetten van looftrekdoeken op de tuin. “Wij hebben op onze afrollers spuitbomen gemonteerd. Die zorgen ervoor dat het doek wordt ingespoten en ontsmet tijdens het afrollen, dus voordat het de tuin in wordt getrokken. Wij adviseren telers die virusgevoelig zijn daarvan gebruik te maken. Er zijn ook collega’s die het doen tijdens het oprollen, maar dan heb je er als teler geen controle op. Wij hebben een zo waterdicht mogelijk systeem.”
Het aantal telers dat zelf looftrekdoeken aanschaft ziet Simons niet toenemen, vanwege de hoge investering. “Wij hebben bijna 8.000 doeken, die gaan van tuin tot tuin. Het is natuurlijk een utopie om te denken dat je tijdens het hoogseizoen tussendoor alles kunt ontsmetten. Nu kan het wel op de tuin zelf.”

Rekening houden met corona

Het coronavirus maakt de organisatie van de teeltwisseling complexer, zegt Simons. “Normaal rijden wij met drie man in een vrachtwagen, dat kan natuurlijk niet meer. We vragen onze jongens om zelf naar een klus te rijden. We hebben ook met uitzendbureaus de afspraak gemaakt dat mensen gebracht worden, om die spreiding goed houden. Binnen zitten we soms ook met 35 man in de kantine. Dat gaat niet. Een gedeelte van de schuur gaan we daarom corona-proof inrichten als kantine, met ontsmettingspunten en mondkapjes natuurlijk. We hebben in een korte periode extra mensen lopen en dat moet goed geregeld zijn.”
Dit komt bovenop de normale hygiënemaatregelen. “Vorig jaar waren de telers al erg streng hoor. Gemiddeld zijn de hygiënemaatregelen hetzelfde bij de telers. Maar er zijn ook uitschieters bij, tot omkleden aan toe. Schoenen, overalls, er mag niks meer naar binnen. Ook zie je steeds meer hygiënesluizen, voordat je een kas mag betreden.”

Inschuimen of foggen

Inschuimen als ontsmettingsmethode ziet Simons desgevraagd nog niet zitten. “Schuim werkt goed, alleen is lastig omdat er heel veel tijd in gaat zitten om het helemaal weg te spuiten. Wij hebben weleens een licht schuimend middel gehad, maar dat gaat ten koste van de snelheid. Dat is echter niet erg als het dan heel goed zou zijn. Wij hebben hele goede schoonmaakresultaten met TopCleaner van Houweling. Ontsmetten doen wij met foggen en blazen met Virkon S. Dat wordt fijn verneveld met toch wel veel water.”
Simons heeft wel interesse in de nieuwe schuimrobot van Royal Brinkman. “Als die robot kan inschuimen en het er ook weer kan afspuiten, en het resultaat heel goed is, heb ik er wel oren naar. Dan moet je wel twee keer de tralie in. Wij gaan nu een keer de tralie in met onze blower. Er zit wel een beetje tijdsdruk achter natuurlijk. Het moet goed en ook snel. Dat maakt ons werk weleens lastig, maar kwaliteit wint altijd.”
De machines van de loonwerker moet de teler zelf ontsmetten, wat meestal gebeurt met Virkon S of Menno Florades. “Voor ons maakt het niet uit. De teler moet in principe zelf onze machines inspuiten. Als wij tegen hem zeggen dat we met een ontsmette machine komen en hij heeft twee maanden later virus dan weet je natuurlijk wel wie er verantwoordelijk voor is. Een teler mag er van ons opspuiten wat ie wil. Ik zie geen verschuiving in middelen ten opzichte van voorgaande jaren, althans nog niet.”

Tekst: Mario Bentvelsen