Potplantenteler Hartog Palmen verhuisde dit voorjaar naar een nieuwe locatie in De Kwakel. Naast een uitbreiding, wilden de ondernemers hiermee een besparing realiseren op hun energieverbruik. De aanschaf van ontvochtigingsunits is hierbij een belangrijke troef: ramen en schermen kunnen gesloten blijven, waardoor er minder warmte in de kas hoeft te worden gebracht. Ook moeten de units bijdragen aan een lagere schimmeldruk.

Hartog Palmen nam in april van dit jaar een nieuwe locatie in gebruik in De Kwakel. Daarmee groeide het bedrijf van ondernemers Jeroen van Capel en Dirk van Rijn van 2 naar 2,8 ha. “Maar de verhuizing werd ook ingegeven door de wens om energie te besparen”, zegt Van Capel. “De kas waar we zaten, was namelijk 40 tot 45 jaar oud en totaal niet energie-efficiënt. Toen we een gerberabedrijf van enkele jaren oud konden overnemen, besloten we die kans dan ook te grijpen. Deze kas was namelijk veel beter geïsoleerd.”
De nieuwe locatie werd grondig verbouwd. De ‘make-over’ nam maar liefst negen maanden in beslag. “We hebben de kas onder andere 1,30 meter opgehoogd, een betonvloer gestort, er zijn nieuwe schermdoeken in gekomen en een nevelsysteem. Daarnaast investeerden we in DryGair-ontvochtigingsunits. Op onze oude locatie draaiden er al twee, nu hebben we er zes opgehangen. Deze ontvochtigers halen vocht uit de warme kaslucht. De warmte gaat vervolgens terug de kas in, het vocht wordt afgevoerd.”

Geen kieren trekken

De ontvochtigingsunits hebben hun meerwaarde al bewezen, geeft de teler aan. Tot en met september hoefde hij namelijk geen gas in de kas te brengen. “Dat was andere jaren meestal wel het geval. Maar doordat we geen schermkieren meer hoefden te trekken en de luchtramen niet meer open hoefden voor vochtafvoer, konden we de temperatuur in de kas beter op peil houden.”
Van Capel verwacht dat het feit dat ramen en schermen gesloten kunnen blijven ook in de aankomende winter zijn vruchten zal afwerpen. “Ik ga ervan uit dat we deze winter 20 tot 30 procent kunnen besparen op ons gasverbruik. We gaan sowieso zuiniger omspringen met gas. Het liefst houden we de kastemperatuur op 20 graden, maar wanneer het buiten echt koud wordt, houden we deze wellicht toch wat lager. Daar kunnen de Kentiapalmen die wij telen wel tegen, alleen loopt de groei wat terug. Maar zonder ontvochtigingsunits zouden we ongetwijfeld nog verder teruggaan in temperatuur en daarmee in groei.”

Lagere schimmeldruk

De teler denkt ook kwaliteitswinst te boeken door inzet van de ontvochtigers. “We kunnen het vocht in de kas nu veel beter onder controle houden dan voorheen. Vocht is totaal geen issue meer, zelfs niet wanneer het regent. Hierdoor verwacht ik deze winter ook minder last te hebben van schimmels, waardoor we minder chemie hoeven in te zetten. Ook het feit dat we investeerden in een eb- en vloedvloer, waardoor we minder bovenover water hoeven te geven, draagt bij aan een lagere schimmeldruk.”
Bedrijven met hogere etmaaltemperaturen moeten bij inzet van de ontvochtigers wel zorgen voor voldoende luchtcirculatie, geeft Van Capel aan. “Anders is het lastig om een egaal kasklimaat te houden. Wij hebben daarom extra ventilatoren opgehangen en laten de ontvochtigers soms alleen draaien op ventilatiestand. Op die manier houden we voldoende luchtbeweging in de kas.”

Tekst: Ank van Lier