Orchideeënkweker Maurice van der Hoorn uit ter Aar verlaagde zijn elektriciteitsverbruik met 20% en zijn footprint met 16%. Dit resultaat kwam tot stand dankzij de samenwerking met Benefits of Nature (BON) en AgroEnergy, blijkt uit een gezamenlijk persbericht.

Maurice teelt, zonder gas, orchideeën op 15.000 m². Hij gelooft in duurzaam telen: op termijn zal duurzame productie een ‘licence to deliver’ of zelfs ‘licence to produce’ worden. Met behulp van het programma Ecochain berekende Benefits of Nature de emissie van zijn bedrijf. De footprint beschrijft het hele bedrijf en product. De milieufootprint houdt veel meer in dan alleen CO2, maar voor Maurice was dit wel een van de belangrijkste punten. Hoe kan hij de CO2-footprint zo ver mogelijk verlagen? Welke duurzame alternatieven kan hij implementeren? En hoe kan hij zijn energiehuishouding duurzamer inrichten?

Energieverbruik tegen het licht

Voor verwarming en koeling in de kas gebruikt Maurice een warmtepomp met warmte- en koudeopslag. Vanwege de verhouding tussen koeling en warmtevraag is aanvullende warmte nodig. Deze warmte wordt opgewekt met een elektrische boiler. De elektriciteit wordt zoveel mogelijk ingekocht op momenten dat de elektriciteitsbehoefte in Nederland laag is, voornamelijk op de onbalansmarkt. Met deze achtergrondinformatie startte Robert Meijer, EnergieSpecialist bij AgroEnergy, samen met Maurice het onderzoek naar verbetering van de footprint. De kennis van Robert over energiebeheer, de tools van AgroEnergy en kennis van Maurice over zijn systemen en teelt, leidde tot nieuwe inzichten én acties.

Lagere energiekosten én footprint

AgroEnergy stelde vervolgens een stappenplan op voor het verlagen van de energiekosten en footprint. Eerst werd op basis van de warmte- en koudevraag een jaarstrategie bepaald, met de juiste inzet van de boiler en de warmtepomp. Vervolgens werden de elektriciteitskosten verlaagd door de inkoop elk uur af te stemmen op de juiste elektriciteitsmarkten (OTC/APX/Onbalans). Daarna werd inzichtelijk gemaakt hoe Maurice de installaties het beste kan aansturen op warmte- en koudevraag én op prijs. Dit resulteerde in een 20% lager elektriciteitsverbruik dan voorheen; dit bespaart Maurice jaarlijks 3,80 euro per m2. Ook in CO2 -termen betekent de optimalisatie een aanzienlijke verbetering: zijn totale footprint is verlaagd met 16%. Maurice: ”Dit maakt de investering in het rapport meer dan goed!”

Bron/foto: AgroEnergy/Benefits of Nature.

Gerelateerd