Hoewel minder uitbundig dan zijn pluizige soortgenoten, is de Paladov Dark een echte topper. Met name in de herfst. De donkeroranje chrysant bezit de warme uitstraling waar consumenten in de aanloop richting winter naar op zoek zijn. De relatief nieuwe snijbloem is voor teeltbedrijf Lewis Flowers in het Gelderse Tuil een van de duurste producten die het 8 ha grote kassencomplex verlaat.

“Vorig jaar zijn we er mee begonnen”, vertelt eigenaar Yorick Leeuwis. Zo’n 25.000 stelen rollen er van begin oktober tot en met december wekelijks over de lopende band en vinden via de diverse bloemveilingen hun weg naar de consument.

Opmerkelijk genoeg is de bijzondere chrysant in vrijwel alle Europese landen populair, waaronder ook in Nederland. “De Paladov is weliswaar jaarrond verkrijgbaar, maar de ‘darkversie’ is met name populair in het najaar.” Wat gewicht betreft moet deze soort het duidelijk afleggen tegen de robuuste andere soorten, ook daarom voelt de ranke en ietwat mysterieus ogende chrysant zich vooral thuis in sierboeketten. Om de bloem nog meer uitstraling te geven worden de stelen op water geveild.

Tekst: Gert Janssen.
Beeld: Vidiphoto.