Met het aanplanten van de paprikaplanten op de productiebedrijven in de periode half november tot begin januari, is het Nederlandse paprikaseizoen alweer een tijdje onderweg. Opvallend is de keus voor nieuwere rassen, vooral in de rode paprikateelt.

De afgelopen drie seizoenen zagen we in de paprikateelt veel plantuitval en dus productiederving.  Met een andere keus qua ras wordt er gezocht naar planten die weerbaarder zijn tegen vooral de schimmel- of bacterieziekten bij de wortels. Dit laatste kan ook de keuze voor een andere onderstam onder de productierassen, het zogenaamde enten, verklaren. Telers kiezen ook meer voor andere substraten dan steenwol, volvelds of in proefopstelling. Met al deze variabelen in de teeltwijze gaan we dit seizoen in ieder geval weer veel leren.

Veel dagen met weinig licht

Paprikaplanten zijn warmte- en lichtminnende planten, maar de Nederlandse winterdagen zijn tot nu toe opvallend veel dagen met weinig licht. December en januari hebben tot zover veel dagen gehad waarbij de lichtmeter de 100 joules buitenlicht niet heeft gehaald. Dit zorgt voor uitdagingen voor telers. Hoe kun je ervoor zorgen dat de plant onder deze omstandigheden vitaal blijft en een goede basis vormt voor een productief jaar?

Zwakke bladstrekking

Een paprikateler heeft bij de start van zijn teelt het idee om met hoge temperaturen de groeisnelheid van zijn gewas positief te beïnvloeden. Maar bij weinig licht hebben paprikaplanten moeite om voldoende assimilaten aan te maken. Dit kan leiden tot zwakke bladstrekking en een verminderde wortelontwikkeling.
Veel telers zagen in de eerste fase van de teelt, de periode waarin je juist veel blad en wortel wilt aanleggen, wat groeigebreken. Dit uitte zich in het bovenste gedeelte van hun planten, waar niet goed strekkend en ingekruld blad was te zien. Dit was vooral het geval na perioden van koude en mistige omstandigheden buiten.

Buitenomstandigheden bepalen groeisnelheid

Door de temperatuur, ten opzichte van het buitenlicht aan te passen en een lagere etmaaltemperatuur na te streven, is dit te voorkomen. Hoewel het tegenstrijdig kan aanvoelen de temperatuur te verlagen in een periode met weinig licht, draagt deze strategie bij aan een betere plantbalans. Ook al telen we in een beschermde omgeving van een kas, de buitenomstandigheden bepalen nog steeds de groeisnelheid.

Tekst: Ruud van den Berg, Vortus