Het onderzoeksprogramma Kas als Apotheek slaat nieuwe wegen in. De afgelopen jaren lag de nadruk op specerijen zoals vanille, wasabi en zwarte peper. Nu krijgen gewassen met inhoudsstoffen voor cosmetica en medicijnen meer de nadruk. Volgens Projectleider Wouter Verkerke was er tijdens de beurs In-Cosmetics in Parijs begin april veel belangstelling van de cosmetische industrie.
Er is inmiddels een nieuwe publiek-private samenwerking opgestart onder de naam ‘Sleutelprocessen’, waaraan zeven telers deelnemen. “Cosmeticapartijen denken heel anders dan traditionele tuinbouwafnemers”, ondervond Verkerke. “De belangrijkste aspecten voor hen zijn leveringszekerheid en marktstabiliteit. Dat geldt in feite voor alle nieuwe afnemers. Zowel kruidenproducenten als de medicijnenindustrie, waar we nu ook contacten mee leggen. Zij vrezen dat de natuurlijke ingrediënten op den duur op raken. Dus daar liggen duidelijk kansen voor ons”, vertelde hij voor de Studiekring voor Plant- en Systeeminnovatie in de Mondiale Tuinbouw.
Nieuwe verdienmodellen
Wageningen University & Research (WUR) heeft de Kas als Apotheek, in het Engels ‘The Greenhouse Pharmacy’, opgestart om nieuwe verdienmodellen voor de glastuinbouw te ontwikkelen. Het gaat om de teelt van nieuwe gewassen voor nieuwe afnemers. De concentratie ligt op gewassen met een hoog rendement en dan kom je snel uit bij inhoudsstoffen. Maar ook tropische vruchten krijgen aandacht. “Het is daarbij niet de bedoeling om een tropische teelt geheel over te nemen, maar om de leveringszekerheid voor de partners te verbeteren. Dat is een wens die we keer op keer tegenkomen”, vertelde Verkerke.
Vanille
Het vlaggenschipproject tot nu toe is de teelt van vanille. In een traject van jaren onderzoek onder leiding van Filip van Noort is er een hogedraadteelt ontwikkeld, die hoogwaardige vanillepeulen produceert. Alleen de arbeidsintensieve bestuiving met de hand is nog een punt van aandacht. Inmiddels bestaat er een telersgroep onder de naam Dutch Vanilla Growers. “Waar ter wereld de vanille uiteindelijk wordt geproduceerd, is nog de vraag. Maar hij wordt wel door Nederlandse telers opgepakt”, zei hij.
Ook bij andere gewassen als wasabi, zwarte peper, saffraan en salep zijn telersgroepen betrokken. Deze publiek-private samenwerking onder de naam ‘Nieuwe veilige gewassen’ loopt nog een jaar.
Cosmeceuticals
Bij de ontwikkeling van gewassen voor cosmetica-ingrediënten gaat het vaak om zogenaamde cosmeceuticals. Dat wil zeggen stoffen met een geneeskrachtige nevenwerking. “We willen in het vervolg vooral inhoudsstoffen onderzoeken die hoger in de waarde-piramide staan. Daarnaast hebben we een open oog voor multimodale (‘dubbel-doel’) toepassingen: we ontwikkelen bijvoorbeeld een teeltsysteem voor granadilla-passievruchten, maar bekijken meteen of de vruchten die niet als topkwaliteit kunnen worden verkocht, wellicht kunnen dienen als leverancier van nuttige ingrediënten”, vertelde hij.
Verkerke voorziet op het gebied van waardetoevoeging grote ontwikkelingen, gezien de grote hang van de industrie naar leveringszekerheid en kwaliteit en de behoefte aan residuvrije producten.
Tekst: Tijs Kierkels