Stel u maakt plannen voor het komend jaar, of… U bent een van de weinigen die wat verder vooruit kijkt, zeg voor de komende vijf jaar.

U zet een 82-tal maatregelen en investeringen op papier die van uw bedrijf een fantastische tent gaan maken. Eigenlijk wel de beste ‘club’ van het land. U doet natuurlijk niet mee aan die onzin, maar u weet zeker dat u zo in de top drie van de Hillenraad zou eindigen, als u wel zou meedoen.

U hebt keurig netjes een boekwerkje geproduceerd met alle te bereiken doelen, de benodigde middelen en u hebt de gedroomde resultaten op een rij gezet. Echt een gedegen werkstukje.
Dan schuift u vervolgens uw nieuwe levenswerk door naar de boekhouder die er wat sommetjes op loslaat.

Nare meid, die boekhouder. Die komt na wat rekenwerk tot de conclusie dat er lekker is gedroomd maar dat er van de 82 plannen en maatregelen slechts 12 effectief zullen zijn. De rest is versiering en dreigt in een enkel geval zelfs tot rampscenario’s te leiden. Het geheel is mooi gedroomd, maar volslagen inefficiënt.

Vindt u uzelf dan nog steeds de juiste man op de juiste plaats? Of leest u tussen de regels door dat uw tijd er blijkbaar op zit? Dat u nog wel in staat bent lekker te dromen maar verder de link met de realiteit een beetje bent kwijtgeraakt? Als dat zo is, dan is er voor u nog wel hoop. Dan acteert u in elk geval conform de waarheid en niet naar de waan.

Bij onze leiders gaat dit anders. Jetten werd snoeihard op zijn plaats gezet door de rekensommen die Het Planbureau voor de Leefomgeving maakte naar aanleiding van zijn klimaatplan. Maar Robje geeft geen krimp, “dan passen we de waarheid toch gewoon wat aan, doet Rutte al jaren” zal hij hebben gedacht en hij regeert vrolijk verder.

Zelf kreeg ik afgelopen week de maandnota van onze stroomverkopen over maart 2023. Vattenfall betaalt ons 19 euro, dit is na aftrek voor hun kosten, bruto kregen we 1,5 cent per kWh geleverde zonnestroom. Is niet al te veel maar wel super volgens de gewenste denkrichting gemaakt, die stroom, dus ik ga hier toch heel gelukkig mee zijn. Als geboren blije eikel kijk ik dagelijks met een tevreden blik naar die 850 panelen die op het dak voor ons liggen te werken. Toch mooi een 19,26 MWh geproduceerd. En… Met wat Robje er later nog aan bijbetaalt, komen we uiteindelijk wel uit de kosten.

Toevallig zag ik over dezelfde maand een afrekening voorbij komen van wat andere stroom, geproduceerd met zo’n verfoeid WKK’tje. Het ding moet eigenlijk weg, want is zeker niet ‘woke’ en past absoluut niet in Jetten zijn toekomstbeeld. Echt ‘oude economie’.
Maar wat zo’n ding dan wel weer kan is elektriciteit leveren op die momenten dat mensen het ook willen hebben. Dan ligt de prijs toch ietsje hoger. Gedurende diezelfde maand maart, maar dan in de uren dat er vraag was, realiseerde de WKK een opbrengst van 92,6ct per kWh. Dit oude beessie leverde in maart ruim 339 mWh. Die 314 duizend euro die dit meer opleverde dan onze panelen geeft toch echt het verschil aan tussen Jetten zijn droomwereld en de rauwe harde werkelijkheid.

Mogen die ondeugdelijke klimaatplannen nu alsjeblieft het raam uit?

Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com