De Russische president heeft Gazprom opdracht gegeven de Europese gasvoorraden aan te vullen met Russisch gas. Het staatsgasbedrijf moet dat doen zodra de reserves in eigen land weer zijn aangevuld. Dit is naar verwachting uiterlijk in de tweede week van november het geval.

Poetin deelde zijn beslissing woensdag mee aan CEO van Gazprom Alexei Miller. Die schatte dat de Russische reserveopslag uiterlijk 8 november het vereiste niveau heeft bereikt. Hij verwacht dat door het extra gas dat zijn land naar Europa pompt, de prijzen op de energiemarkt temperen.

Lege gasvoorraden in Europa

De gasprijzen werden tot recordhoogten opgedreven door het afbouwen van de exploitatie van gasvoorraden in met name Nederland en door de groeiende vraag bij het naderen van de winter en de groei van economische activiteiten na het versoepelen van coronamaatregelen. Ook waren de gasvoorraden in Europa na de strenge winter leger dan anders. Op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg de prijs van natuurlijk gas 365% sinds begin dit jaar.

Nord Stream 2

Eerder beloofde Poetin aan Europa meer gas te verkopen als Duitsland toestemming geeft voor ingebruikname van de controversiële pijpleiding Nord Stream 2. Als Duitsland de pijpleiding ‘morgen’ goedkeurt, heeft Europa ‘overmorgen’ extra gas, aldus de Russische president.
Tot nu toe heeft Gazprom nauwelijks gas gepompt naar de Europese opslagfaciliteiten. Volgens critici beperkt Moskou de levering om snel goedkeuring te krijgen voor de ingebruikname van de nieuwe en omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt.

Te afhankelijk van Russisch gas

Op de pijplijn is veel kritiek. De VS en sommige EU-landen zeggen dat Europa te afhankelijk wordt van het Russische gas, waardoor zij het kunnen gebruiken voor politieke manipulatie. En Oekraïne is kwaad omdat het inkomsten misloopt doordat de pijplijn niet door dat land is aangelegd. Voorheen bracht Oekraïne een heffing in rekening voor de doorvoer van gas.
Poetin heeft steeds ontkend dat Rusland deze herfst minder gas levert. Volgens hem komt het land zijn contractuele verplichtingen na en levert het zelfs meer gas dan aanvankelijk was afgesproken.

Bedrijfsbeëindiging

Vorige week gaf teler Simon Zwarts in de landelijke media ook al aan dat alleen Poetin soelaas kan bieden. “Hij heeft de sleutel in handen. Als hij morgen besluit om alle leidingen weer open te zetten, dan verzuipen we in het gas. Maar hij houdt ze angstvallig dicht.” De gerberateler uit Mijdrecht besloot om vervroegd te stoppen met zijn glastuinbouwbedrijf vanwege de torenhoge gasprijzen. “De realiteit is dat het niet meer te betalen is. Wij gebruiken in de wintermaanden een honderdduizend kubieke meter gas per maand. De gasprijs ligt normaal rond de 20 cent per kuub, dat is 20.000 euro per maand. Nu kost het gas een euro per kuub. Dat is 100.000 euro per maand. Dat is niet meer op te brengen.”

Enquête effecten hoge energiekosten

Glastuinbouw Nederland meldde deze week dat ze het belangrijk vindt om een actueel en compleet inzicht te hebben van de effecten door de hoge energiekosten onder haar leden. Dit is nodig om de impact beter te kunnen duiden en de lobby-aanpak aan te scherpen. Daarom is een enquête onder de leden verspreid. Alle leden van Glastuinbouw Nederland hebben per e-mail een link naar de enquête ontvangen.