Potplantentelers Ton, John en Peter de Boer van Debo Plant kregen het de afgelopen jaren flink voor de kiezen: door brand, hagel en wind werd hun bedrijf tot drie keer toe verwoest. Drie keer krabbelden de telers weer overeind. Ondanks alle tegenslag kijken ze positief naar de toekomst. “De handel loopt goed en er komt meer en meer vraag naar onze eigen Nephrolepis-soort.”

Debo Plant, het bedrijf van de gebroeders De Boer, ligt net buiten de kern van het Oost-Brabantse Asten. In gesprek met Peter de Boer (51) verraadt zijn tongval al snel dat de roots van de familie niet in Brabant liggen. “We komen van oorsprong uit Zwaanshoek, in de Haarlemmermeer”, vertelt de potplantenteler. “Mijn vader had daar een bedrijf met knolbegonia’s, maar moest in 1978 wijken voor de bouw van een zuiveringsinstallatie. De zoektocht naar een geschikte kavel bracht hem naar Asten. Aanvankelijk lag de focus op knolbegonia’s en cyclamen, later kwam daar de krulvaren Nephrolepis bij.” In 1999 namen Peter en zijn broers Ton en John het bedrijf, dat inmiddels 1 ha telde, over. “Aanvankelijk zaten nog twee andere broers in het bedrijf, maar vijf kapiteins op één schip bleek te veel van het goede. Met zijn drieën werkt het prima, ook omdat we de taken goed hebben verdeeld.”

Eigen varensoort

De focus ligt nu op de teelt van Nephrolepis; hiervoor is 9.000 m2 gereserveerd. De varens worden jaarrond geleverd en opgekweekt in de potmaten 12 en 17. Gemiddeld duurt het 16 tot 26 weken voordat de planten afleverklaar zijn.
Aanvankelijk teelde het bedrijf de ‘gewone’ krulvaren, de Nephrolepis Boston. Enkele jaren geleden switchten zij naar een eigen varensoort; de Nephrolepis Boston Green Moment. “Dit is een mutant die ik een keer toevallig tegenkwam in de kas”, vertelt Peter de Boer. “Ik ben hier vervolgens mee gaan selecteren en vermeerderen. Onze variëteit onderscheidt zich doordat hij een groenere kleur heeft, steviger is en minder snel blad laat vallen. Wij hebben hier kwekersrecht op aangevraagd en zijn momenteel het enige bedrijf dat deze plant produceert.”

Vaste klanten

Naast varens telen de broers op kleine schaal Streptocarpus Parfuflora, een exclusieve bloeiende kamerplant. “Hier zijn we ooit mee begonnen toen de handel in groene kamerplanten in het slop zat. Wij hebben een teeltlicentie en zijn ook hierbij het enige bedrijf dat dit product teelt; inmiddels hebben we hiervoor een vaste klantenkring opgebouwd. Deze streptocarpus leveren we jaarrond, met een duidelijke piek in het voorjaar. De teeltduur varieert sterk, van 16 tot 40 weken. Dat komt vooral doordat de bloemzetting in de zomermaanden minder goed is.”

De producten worden afgezet via de diverse vestigingen van FloraHolland. Daarnaast zijn er plannen voor aanvoer op Veiling Rhein-Maas. “We brengen producten voor de klok, maar er gaat ook veel weg via bemiddeling. Vooral Duitse bouwmarkten kopen onze producten.”

Noodlot voor Debo Plant

De afgelopen jaren waren verre van rustig voor de ondernemers. Op 14 december 2013 sloeg het noodlot voor het eerst toe: door een kapotte belichtingslamp ging 4.000 m2 kas in vlammen op. De totale schade kwam volgens De Boer uit rond de miljoen euro. “Door dit hele gebeuren waren we bijna een jaar uit productie. Daar kwam bij dat we het met de Rabobank en Interpolis niet eens konden worden over de afwikkeling van de schade. Dit resulteerde in diverse juridische procedures, die nog altijd niet zijn afgerond.”

Ruim tweeënhalf jaar later kreeg het bedrijf een nieuwe slag toegediend: op 23 juni 2016 werd het gehele bedrijf, net zoals veel bedrijven in de omgeving, vernield door hagel. “Alles moest opnieuw worden beglaasd. En omdat de vraag naar tuinbouwglas en glaszetters op dat moment enorm groot was, duurde het ook toen een hele tijd voordat we weer volledig draaiden.”
Dat was nog niet alles: als klap op de vuurpijl waaide op 18 januari van dit jaar, toen een zware storm over ons land raasde, 4.000 m2 kas weg. “Met name het opkweekgedeelte werd hierdoor geraakt. Omdat de rest van de afdelingen gewoon kon doordraaien, zijn we toen niet helemaal uit productie geweest.”

Doordouwers-mentaliteit

De Boer geeft toe dat deze rampspoed hen niet in de koude kleren is gaan zitten. “Je denkt steeds: wat zal het volgende zijn? Het is bizar dat we, na jarenlang zonder problemen te hebben gedraaid, in vijf jaar tijd drie keer een ramp te verduren kregen. Ik realiseer me dat het best bijzonder is dat ons bedrijf nog steeds bestaat.”

Waardoor dat komt? “Ik denk doordat we goed verzekerd waren en doordat we met zijn drieën zijn. Daardoor is het makkelijker om alle zaken die op je afkomen te tackelen; in je eentje kun je al die bureaucratische rompslomp nauwelijks bolwerken. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we ons niet zomaar klein laten krijgen; we hebben een ‘doordouwers-mentaliteit’. Er moet heel wat gebeuren, willen wij stoppen met ons bedrijf.”

Soepeler

Ondanks alle tegenslag zien de broers de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Dat komt volgens Peter mede doordat de handel steeds meer belangstelling heeft voor hun exclusieve Nephrolepis-soort. “Sinds dit jaar beginnen kopers er echt naar te vragen. Het levert niet meteen een meerprijs op ten opzichte van de gewone krulvaren, maar ik heb wel het gevoel dat de handel soepeler loopt. Daarnaast hebben we voor de rechtstreekse afzet een verkooporganisatie in de arm genomen. Zij zijn in feite onze vertegenwoordigers in de markt. Dat werkt beter dan dat we het zelf doen; het aandeel rechtstreekse verkoop steeg afgelopen jaar van 15 naar 35 procent. Dat is positief, aangezien dit gemiddeld wat meer oplevert. Overigens blijft de administratieve afhandeling gewoon via FloraHolland lopen.”

Bij de tijd blijven

Hoewel de locatie nog groeimogelijkheden biedt, hebben de broers op dit moment geen concrete plannen voor een verdere uitbreiding van hun bedrijf. “Wel hebben we onlangs 300 m2 bijgebouwd, om wat meer ruimte te hebben voor de jonge planten. Maar we weten nog niet of het daarbij blijft; een groot bedrijf is in ieder geval niet onze ambitie. Dat past niet bij ons, wij zijn geen managers. We hebben nu drie fulltime medewerkers en enkele parttimers in dienst; dat is te overzien.”

Hoe groter het bedrijf, hoe meer zorgen je krijgt, is de mening van de broers, die zelf bij de teelt betrokken willen blijven. “Daarbij ziet het er niet naar uit dat we een opvolger hebben; ook om die reden is fors uitbreiden niet nodig. Maar we zorgen er wel voor dat ons bedrijf technisch gezien bij de tijd blijft: zo hebben we bijvoorbeeld belichting hangen, telen we op een eb- en vloedvloer en hebben we twee wegzetrobots.”

Uitdagingen

Hij ziet ook uitdagingen voor de toekomst. Onder meer de verdere verschraling van het middelenpakket baart hem zorgen. “We zetten al jaren nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen in, maar het is wel prettig om nog een correctiemogelijkheid achter de hand te hebben. Vooral Streptocarpus is een lastige teelt, het product is bijvoorbeeld erg rotgevoelig. Het is de vraag of en hoe we dat in de toekomst onder controle kunnen houden.”

Ook de switch naar duurzame energie is een issue voor de broers. Ze hebben op dit moment nog geen idee hoe ze de noodzakelijke verduurzamingsslag moeten maken. “Om eerlijk te zijn: door alle tegenslag zijn we hier de afgelopen jaren nauwelijks mee bezig geweest. Maar sowieso zal het een uitdaging worden, aangezien ons bedrijf redelijk geïsoleerd ligt en samenwerken met andere bedrijven lastig is. Aardwarmte is hierdoor al geen optie. Vooralsnog hopen we dat we het met gas kunnen uitzingen.”

Samenvatting

Debo Plant is geënt op de teelt van exclusieve potplanten: de broers De Boer telen de Nephrolepis Boston Green Moment en de Streptocarpus Parfuflora. De kwekerij omvat 1 ha, de ondernemers hebben nooit een groot bedrijf geambieerd. De afgelopen vijf jaar werd het bedrijf drie keer (deels) verwoest, door brand, hagel en storm. Desondanks zijn de ondernemers optimistisch over de toekomst, mede omdat de handel goed loopt.

Tekst en beeld: Ank van Lier

Gerelateerd