De eerste poinsettia’s van dit jaar zijn alweer vanaf eind oktober de kas uit bij familiebedrijf IJzelenberg in Maasdijk. Na 5 december volgt de piekafzet die tot de week voor kerst gaat duren. Tot nu toe is het weer helemaal gelukt om de ziekten en plagen biologisch tegen te gaan. Wittevlieg is op het moment de enige lastige plaag.

Het familiebedrijf IJzelenberg bestaat dit jaar 65 jaar. Het is in 1957 opgericht door Chris sr. Nu zijn de twee zonen en de derde generatie actief, waaronder kleinzoon Chris jr. Het bedrijf is gespecialiseerd in seizoensproducten: een breed assortiment van pot- en perkplanten en vaste planten.
Het bedrijf groeide gestaag tot de huidige 10 ha, verdeeld over vier locaties aan de Lange Kruisweg in Maasdijk. Daarvan is ongeveer 6,5 ha kas en 3,5 ha lava containerveld buiten. De planten worden met een eigen vrachtwagen naar drie verschillende veilingen en klanten gebracht. De overige veilingen besteden de telers uit aan exporteurs. Het afzetseizoen voor de poinsettia’s start eind oktober en gaat door tot de week voor kerst. De planten gaan naar supermarkten en tuincentra in Nederland en Duitsland.

Kerstproducten

In deze tijd van het jaar gaat het met name om poinsettia en helleborus. De teelt van helleborus begint buiten op de containervelden. De planten gaan naarmate het seizoen vordert naar binnen om de planten te beschermen tegen beschadiging door weersinvloeden. Gedurende de rest van het jaar wordt alleen de potanjer Dianthus ‘Pink Kiss’ op de buitenvelden geteeld. Vanaf week 14 beginnen ze ook alweer met het oppotten van de helleborus. Binnen zijn het vooral eenjarige zomerbloeiers.
Het familiebedrijf heeft al zeker twintig jaar poinsettia’s in het assortiment. Jaarlijks 50.000 stuks. Het gaat dan met name om de rode ‘Christmas Feelings’. “Wij hebben dit ras al zestien jaar, alleen rood. Het is voor ons het beste ras. We telen de planten in een 17 cm pot als toef”, vertelt Chris IJzelenberg jr.

‘Schone’ poinsettia’s

Alle planten dragen het label ‘On the way to PlanetProof’ en zijn MPS-A gekwalificeerd, ook de poinsettia’s. De keuze voor biologisch telen is zowel praktisch als ideologisch. “Tegenwoordig mag je ook voor MPS steeds meer chemische middelen niet gebruiken”, zegt de teler.
Hij ziet de wittevlieg als grootste uitdaging in de kerststerrenteelt. Toch lukt het ook dit jaar weer om lang schoon te blijven. “We doen jaarlijks ongeveer hetzelfde. Na zoveel jaar merken we dat deze aanpak echt werkt.”
Het begint met een schone start, zonder chemie, zodat de biologische bestrijders gelijk goed aanslaan. “De jonge planten worden vanaf week 28 gepoot. De stekken komen van Selecta in Duitsland. Deze stekleverancier garandeert dat de stekken vrij zijn van ziekten en plagen.”
Ook het voorkomen van besmetting is belangrijk. In dit geval hebben de telers een keuzemogelijkheid tussen meer locaties. “Onze eerste locatie op de Lange Kruisweg is het meest geschikt, omdat we hier geen buren hebben met wittevlieg.”
Voor de biologische bestrijding vertrouwt de teler volledig op het deskundige advies van zijn toeleverancier Benfried. “Eens per week komt er iemand langs. Wekelijks scouten is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Dit wordt gedaan door onze teeltman Johan Voois. Tot nu toe lukt alles nog biologisch.”

Langdurig gascontract

De teelten bij het familiebedrijf hebben als overeenkomst dat het seizoensproducten zijn en ze weinig energie nodig hebben om te telen. “Omdat we niet zoveel gas nodig hebben, hadden we ‘voor het gemak’ een gascontract voor vijf jaar afgesloten. Toevallig viel dat nu wel heel goed uit. Het mag ook wel eens meezitten”, zegt de teler lachend.
Wat betreft de poinsettia’s kan hij het wel merken bij de afzet. “Telers om ons heen staan eerder leeg vanwege de gasprijs. Wij hebben al 80 procent van tevoren verkocht. De laatste 20 procent loopt vanzelf.”

Tekst: Marleen Arkesteijn