Op een milieuvriendelijke manier potworm bestrijden bij de teelt van phalaenopsis-orchideeën: met Potweb kan het. Een consortium van vier bedrijven bestaande uit Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering sleepte met deze unieke vinding de Greenovation Award 2023 in de wacht.

Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland feliciteerde de vier bedrijven op het podium met het winnen van de prijs voor de beste duurzame innovatie van het jaar. Richard ter Laak van Ter Laak Orchids: “Het winnen van deze prijs is belangrijk voor ons, het is een echte opsteker. Door de politieke en maatschappelijke druk is het belangrijk dat we de krachten bundelen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van.”

Potworm milieuvriendelijk bestrijden

Al jarenlang vormt potworm een serieuze bedreiging voor de phalaenopsisteelt. De Lyprauta-mug legt namelijk haar eitjes in de bark. De larven (potwormen) die daaruit voortkomen tasten de wortelpuntjes aan, wat tot aanzienlijke verliezen leidt.
Potweb gaat dit probleem tegen. Het materiaal, dat zo dun is als een panty, wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Op deze manier hoeven telers geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken: het is een volledig ecologische manier van bestrijden. Bijkomend voordeel is dat de keten en de consument geen last meer hebben van bark die uit de pot kan vallen. De planten kunnen zelfs liggend vervoerd worden. Dit levert in sommige gevallen een besparing in laadvolume en daarmee transportkosten op.

Oordeel van de jury

De vakjury én het publiek bepalen samen de winnaars. Beide hebben een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Elise Wieringa (Royal Lemkes) en Maarten Bánki (Royal FloraHolland).
Uit het juryrapport: “Potweb is een prachtig voorbeeld van een praktische oplossing voor een teelttechnisch probleem, die direct milieuwinst oplevert. Het terugdringen van het gebruik van chemisch gewasbeschermingsmiddelen is een actueel en belangrijk onderwerp. Deze innovatie laat zien hoe het anders kan. Het is ook nog eens een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen telers en hun leverancier.”