Om effectief schadelijke insecten in de tuinbouw te kunnen bestrijden, zijn nieuwe ontsmettingstechnieken noodzakelijk. Met de oprichting van het consortium Phytotec werkt de sector nu via een publiek-private samenwerking (PPS) aan de ontwikkeling van deze alternatieve en duurzame technieken die schadelijke organismen snel en effectief kunnen afdoden.

Binnen Phytotec werken Wageningen UR, de NVWA, de Technische Universiteit Delft en diverse tuinbouwkoepelorganisaties samen. Een van de ontsmettingstechnieken, waaraan het consortium werkt, is de zogenaamde CATT-methode. CATT wordt al jaren toegepast in de aardbeiproductieketen tegen de schadelijke aardbeimijt. De methode moet echter verder worden ontwikkeld worden om hem ook toe te kunnen toepassen in andere tuinbouwproducten.

Pakket aan eisen

Phytotec wil de alternatieve ontsmettingstechnieken en hun toepassing toetsen voor chrysant, appel en peer, tomaat, paprika en bloembollen. Daarbij onderzoekt men de effectiviteit tegen plagen als trips, tomaten-mineermot, witte vlieg, tulpgalmijten, fruitmot en Afrikaanse fruitmot. Behalve duurzaam en effectief moeten de nieuwe ontsmettingstechnieken snel en tegen lage kosten kunnen worden toegelaten en ze moeten worden geaccepteerd door de internationale handelsketens. Al deze elementen worden in het Phytotec-project meegenomen.

Economische schade

Sinds het begassen met methylbromide in de tuinbouw in de EU en veel andere landen is verboden, heeft de tuinbouw dringend behoefte aan nieuwe, duurzame en effectieve ontsmettingstechnieken. De aanwezigheid van een quarantaine-organisme in bloemen, fruit of groente leidt immers tot aanzienlijke economische schade voor im- en exportbedrijven.

Bron: Wageningen UR, beeld: Biobest