In Onder Glas Focus van 4 februari schreven wij over het belang van het doen van praktijkonderzoek. In dit artikel neemt Productmanager Biologie en Technisch Specialist GBM/Biologie Guido Halbersma u mee in een test naar de gewasveiligheid van een nieuw middel.

Guido Halbersma: “We ontvangen regelmatig vragen uit de markt van onze klanten. Niet op alle vragen weten we direct een passend antwoord te geven, maar we vinden het natuurlijk wel belangrijk  dat er snel een antwoord komt.  We gaan voor de beste technische oplossing. Daarom zetten we praktijkgericht onderzoek in. De onderzoeksuggesties komen van collega’s en klanten. Praktijkonderzoekster Sacha Bakx en ik bespreken de proef, zetten deze op en we gaan aan de slag. Zo’n onderzoek start vaak met een stukje literatuuronderzoek om te zien wat er al bekend is. Daarna maken we een proefplan en voeren we de proef (veelal) uit bij de klant waar de vraag vandaan kwam. Soms zijn proeven ingewikkeld en soms eenvoudig. Maar duidelijk is wel dat ze waardevol zijn voor klanten en collega’s. We leren er altijd van.”

Gewasveiligheidtest

Een proef die Van Iperen onlangs heeft uitgevoerd is een gewasveiligheidtest van een nieuw toegelaten insecticide in chrysant (Exalt van Corteva Agriscience). Dit middel heeft een toelating gekregen in grondgebonden bedekte teelten van onder andere bloemisterijgewassen. Het is een middel dat mag worden ingezet tegen rupsen en tripsen, 3 keer per jaar met een interval van 14 dagen.
In andere Europese landen wordt het middel al langer gebruikt omdat het daar al was toegelaten. Exalt is wat we noemen niet selectief en zal dus o.a. roofmijten afdoden bij direct contact. Een ideaal middel om mee af te spuiten in chrysant. Maar gaat dit goed tijdens de bloeifase? En hoe zit het met al die verschillende cultivars? Is het middel wel veilig en geeft het geen schade aan de bloemen?

Middel veilig voor alle rassen

Eenvoudige, maar belangrijke vragen en daarom zijn we hiermee aan de slag gegaan. De toelatingshouder geeft aan dat het middel heel veilig is voor de gewassen en dat ze nooit zichtbare schade hebben gezien. Toch is dit niet voldoende bewijs dat dit middel bij afspuiten in chrysant altijd goed gaat. Het advies naar de teler zou dan zijn om altijd eerst een proefbespuiting te doen. Maar dat is met zoveel verschillende variëteiten bijna niet te doen. Daarom ontstond het idee om deze proef uit te voeren bij een chrysantenveredelaar. Op zo’n bedrijf staan veel verschillende (nieuwe) rassen die volledig uitbloeien vanwege de stuifmeel productie. Vervolgens worden de chrysanten verwijderd.
“Voordat ze verwijderd werden hebben we een proefbespuiting uitgevoerd op een vak met chrysanten waar zeer veel verschillende soorten stonden. De bespuiting werd op vrijdag uitgevoerd en op maandag hebben we de beoordeling gedaan.”
Halbersma: “Zoals verwacht zagen we geen enkele vorm van schade op of aan de bloemen. Door het uitvoeren van deze proef konden we onze chrysantenkwekers snel adviseren om, waar nodig, het middel Exalt in te zetten zonder dat ze zelf eerst een proefbespuiting moesten uitvoeren. Belangrijke kennis in het adviseren van onze telers door onze technische groeispecialisten.”