Een bindmachine zorgt voor het snel en efficiënt bundelen van producten. Het vervangt het handmatig bundelen. Binnen de glastuinbouw gaat het over het algemeen om het binden van bossen bloemen. Andere opties zijn het binden van groenten en industriële producten. Bij een goed gebruik en onderhoud kan een bindmachine 25 jaar mee gaan.

Een bindapparaat doet denken aan een naaimachine. Op het apparaat staat een pin met een klos met bindelastiek. Een arm haalt het elastiek om de bos. Het mechaniek onder het werkblad legt er razendsnel een knoopje in en knipt het elastiekje af.

Elastiek

Het binden kan stuk voor stuk gaan, doordat een medewerker per bos op een knop drukt of volledig geautomatiseerd en snel, waarbij er geen handwerk meer aan te pas komt. Dit hangt onder andere af van de gewenste capaciteit per uur.

Aandachtspunten bij de aanschaf zijn vooral: is het apparaat eenvoudig te bedienen en is het schoon te houden? Bindmachines voor de bloemsector moeten zo zijn ontworpen dat het werkblad er vrij gemakkelijk vanaf kan om bij het binnenwerk te komen en daar takjes of bladeren te verwijderen, die in de weg zitten. In een vochtige omgeving is een rvs-uitvoering nodig.

Kies ook voor een goede kwaliteit en samenstelling van het elastiek. Gaat het om kwetsbare (voedings)producten of om een houtig gewas?

Vuil geeft verstoring

Zand en vuil zorgen voor slijtage, waardoor het apparaat in de praktijk sneller aan onderhoud of vervanging van onderdelen toe is. Zorg daarom voor een schone omgeving en maak het apparaat dagelijks of wekelijks schoon, afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling door het product. Hoe meer zand of vuil des te belangrijker is het schoonmaken.

Net als bij een uurwerk, kan de timing van de bindmachine verlopen. Dit is een aandachtspunt dat gemakkelijk te verhelpen is. Vervang, afhankelijk van het gebruik, slijtagegevoelige onderdelen. Dit ligt over het algemeen tussen 600.000 en 1.000.000 slagen. Een bosje bundelen is één slag. Raadpleeg hiervoor de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

Preventief onderhoud

Voorkom dat de productielijn ongepland stil komt te staan, doordat de bindmachine het niet meer doet. Plan een of tweemaal per jaar preventief onderhoud in door een gespecialiseerde monteur van de leverancier. Deze controleert de werking van de machine en heeft een ‘spare part kit’ van slijtagegevoelige onderdelen als lagers, cilinders en tandwieltjes. Hij vervangt deze onderdelen waar nodig en maakt het apparaat schoon indien noodzakelijk. Zorg eventueel voor een extra bindmachine als reserve.

Tekst: Marleen Arkesteijn.
Beeld: Studio G.J. Vlekke.

Gerelateerd