“De tijd gaat ontzettend snel”, zegt phalaenopsisteler Maurice van der Hoorn uit Ter Aar. “Dat blijkt uit de reacties die ik krijg op het artikel in Onder Glas van maart”. Daarin evalueert de teler de stand van zaken na zeven jaar ‘Kas zonder gas’. Jaren waarin hij veel kennis en ervaring heeft opgebouwd. Hij zou nog steeds voor dezelfde opzet kiezen bij nieuwbouw, met wat kleine aanpassingen aan het systeem om beter te kunnen ontvochtigen.

“Is het alweer zo lang geleden dat je hebt gebouwd?” reageren zijn collega’s, alsof de kas er nog maar net staat. Ondertussen heeft de teler al veel ervaring opgedaan met verwarmen en koelen met warmtepomp en aquifers.
“De ontwikkelingen op mijn bedrijf blijven niet stil staan”, legt hij uit. Van der Hoorn probeert de teeltomstandigheden verder te optimaliseren. Hij ontwikkelt momenteel een pot met één gat, waardoor de plant iets langer nat blijft. Het idee daarachter is wat meer groei te krijgen.
Zo’n betrekkelijk kleine verandering heeft grote gevolgen. “Ik moet alle klimaatparameters opnieuw afstemmen. In mijn achterhoofd heb ik steeds als doelstelling dat ik in mijn kas toch wat ideeën van Het Nieuwe Telen (HNT) wil toepassen.”

Pieternel van Velden