Deze week verschijnt de oktober-editie van Onder Glas met als thema Teeltwisseling. Telers en overige abonnees ontvangen tegelijkertijd een speciale editie vol praktijkervaringen met Het Nieuwe Telen. Deze special is gemaakt in samenwerking met Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het programma Kas als Energiebron bestaat 10 jaar. In die periode is Het Nieuwe Telen een van de belangrijkste pijlers geworden. Niet voor niets verscheen een jaar geleden een handboek over de principes van deze nieuwe teeltwijze. De pioniers van Het Nieuwe Telen hebben hun praktijkervaringen de afgelopen jaren op grote schaal gedeeld via Onder Glas.

Inspiratiemagazine

Een selectie uit die reportages is nu gebundeld in een extra uitgave, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met Kas als Energiebron en LTO Glaskracht Nederland. “De meest relevante reportages, aangevuld met actuele interviews en enkele nieuwe artikelen, maken deze speciale uitgave tot een inspiratiemagazine voor telers die ook gerichte stappen willen zetten op het gebied van Het Nieuwe Telen”, zegt Roger Abbenhuijs, hoofdredacteur van Onder Glas.
Projectleider Aat Dijkshoorn van Kas als Energiebron noemt met name de hoofdrol van de telers in de speciale uitgave positief en onderscheidend: “HNT werkt energiebesparend én is positief voor het gewas. Dat zijn constateringen die puur uit de praktijk komen en door telers zelf worden waargenomen.”

‘Doe-boek’

Begin deze week nam Dijkshoorn (rechts op de foto) op het kantoor van LTO Glaskracht in het HortiVERSum in Zoetermeer het eerste exemplaar in ontvangst. “Het magazine heeft de kwalitatieve uitstraling van een bewaarnummer, maar het moet bovenal een ‘doe-boek’ zijn waarmee telers morgen al actief aan de slag gaan.”

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd