Door de hoge energieprijzen kan het voor de Belgische teler Eric Van den Eynde niet uit om deze winter komkommers te planten. Daarom heeft hij de huidige teelt gerekt en gaan er deze winter tomaten in de kas.

Eric Van den Eynde heeft samen met zijn zoon Lander een kas van 4,2 ha in het Belgische Kontich, in de schaduw van Antwerpen. In het belichte gedeelte van de kas (2,1 hectare) stonden dit jaar voor het derde jaar op rij komkommers.
De huidige teelt, die in september had moeten stoppen, werd enkele weken gerekt en gaat zijn laatste week in. Terwijl wij bellen, is de teler met de vrachtwagen onderweg naar de BelOrta veiling in Sint-Katelijne-Waver om een lading komkommers af te leveren. Laat in het seizoen liggen de opbrengsten tussen de vier en vijf komkommers per vierkante meter en zijn de vruchten een maatje kleiner dan gebruikelijk.

Belichten leidt tot verlies

“Door de hoge energieprijzen hebben we de belichting teruggeschroefd tot twee derde van de normale capaciteit”, legt de teler uit. Vanwege de torenhoge energieprijzen is het fulltime belichten niet rendabel. Dit is er ook de reden van dat de geplande winterteelt van komkommers op de lange baan geschoven is. “Bij de opstart van een nieuwe teelt moet je volle bak belichten en dat is door deze energieprijzen onmogelijk.”
De ondernemer heeft de helft van zijn gas voor vaste prijzen ingekocht, voor de andere helft is hij afhankelijk van de marktprijs. De elektriciteit, die door zijn WKK wordt opgewekt, verkoopt hij voor vaste prijzen aan het net. Een gedeelte hiervan koopt hij vervolgens weer in voor zijn belichting. Momenteel ligt de aankoopprijs van elektriciteit een stuk hoger dan de verkoopprijs van 100 euro, waardoor Van den Eynde de afname dan ook beperkt.

Gasprijs piekt boven de 100 euro

De gasprijs is momenteel weer enigszins gestabiliseerd, maar ligt nog steeds op € 62,- per MWh, vertelt de teler. “Normaal ligt dat rond de € 20,- per MWh (respectievelijk € 0,60 en € 0,20 per m³).” Hij geeft aan dat de komkommers door deze hogere energieprijzen tot zestig procent duurder uitvallen. “En hierdoor kan het niet uit om komkommers te telen”, legt de teler uit. Het moment dat de beslissing genomen werd, piekte de gasprijs zelfs boven de 100 euro.
In plaats van komkommers in oktober wordt de huidige teelt nu opgevolgd door een rondje tomaten die een lagere energiebehoefte hebben. Wanneer hij weer komkommers kan telen in de winter, is afwachten. “Het is nu de kat uit de boom kijken.” Hij is niet meer zeker wat hij van de toekomst kan verwachten. “Dit had niemand voorzien”, reageert hij.

Tevreden met nieuwe LED-belichting

Door de lampen grotendeels uit te laten, kan Van den Eynde de kosten drukken. De grootste kosten die met belichting samenhangen bedragen nu de aflossingskosten van de LED-installatie die hij een jaar geleden liet installeren. Het vermogen werd verhoogd van 180 naar 240 µmol/m².s. De ervaringen met dit vermogen zijn het eerste jaar positief uitgevallen. De telers schatten de meerproductie door het extra licht op 10%. “Door het extra licht heeft de plant het duidelijk makkelijker en kunnen we het klimaat stabieler houden”, klinkt het.
Door hun beslissing geen komkommers te zetten, hebben ze hun klant, een Belgische retailer, moeten teleurstellen. “Deze betrekt nu zijn komkommers elders in de winter. Het is jammer, maar er is niets aan te doen”, besluit Van den Eynde.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal