Nooit meer te laat planten water geven is de belofte van de Parrot Pot. Wageningen UR in Bleiswijk test momenteel een prototype van de zelf-watergevende pot. Deze pot is ontworpen en gemaakt door het Franse bedrijf Parrot, ondermeer bekend van de carkits en drones.

De Parrot Pot is uitgerust met een waterreservoir van 2,2 liter, die via vier sproeikoppen de planten water geeft. De pot is ontworpen om automatisch water te geven op basis van de hoeveelheid beschikbaar water in de pot, de EC, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid licht. Elke 15 minuten worden gegevens gemeten en via bluetooth naar de plantdatabase gestuurd. Op basis daarvan wordt er wel of geen water gegeven. Het water geven is dus per plant afgestemd.

Watergeefstrategie

Wageningen UR Glastuinbouw helpt Parrot met het bepalen van de minimale hoeveelheid vocht die planten nodig hebben en welke strategie dan gebruikt moet worden om de planten zo lang mogelijk in leven te houden, bijvoorbeeld tijdens vakanties. De potten kunnen natuurlijk ook buiten de vakantieperiode worden gebruikt. Het voordeel is dat de consument alleen hoeft te letten op de hoeveelheid water in het reservoir en niet hoeft te beoordelen of de plant water nodig heeft.  De Parrot Pot geeft automatisch via Bleutooth een waarschuwing op de smartphone.

In het onderzoekscentrum in Bleiswijk test Wageningen UR nu 56 Parrot Potten met verschillende gewassen. Er staan 24 potten met Basilicum en daar worden zes verschillende watergeefstrategieën met elkaar vergeleken. Er staan 16 potten met tomaat, waar vier verschillende watergeefstrategieën worden gelijken. Van de overige vier gewassen: Limoen, Ficus, Olijf en Spathiphyllum staan elk vier potten met een eerder ontwikkelde watergeefstrategie.

Parrot en Wageningen UR werkten eerder nauw samen bij de ontwikkeling van de Parrot Flower Power, de eerste generatie smart plant sensor.  Bekijk hier de video van de Parrot Pot.

Bron/foto: Wageningen UR/Parrot.