Wageningen University & Research coördineert een netwerk dat onderzoek en bedrijfsleven beter met elkaar moet verbinden. Het doel is meer succesvolle robots naar de markt brengen.

Binnen het netwerk zijn regionale Digital Innovation Hubs actief als one-stop-shop. Hier kunnen ondernemers en instellingen met hun technische en commerciële vragen terecht rond robotica in de agrifood. Ook worden tal van netwerkactiviteiten ondersteund zoals standaardisatie, open software platforms, webinars en training en toegang tot financiering.

Forse subsidie

Zo werd in februari het ‘Pitch your Robot’ event georganiseerd met 25 agrifood robots, klaar voor durfkapitaal. Binnenkort wordt een nieuw cursus- en trainingsportaal geopend voor professionals en beginnende agrifood robotbouwers.
Voor de iets risicovollere projecten was er afgelopen maand de Open Call. Het project verdeelt 2,65 miljoen euro onder initiatieven die in 1,5 jaar hun robot naar de markt kunnen brengen. De financiering is 100% op basis van lumpsum. Maximaal 300.000 euro per partner (MKB) en 500.000 euro voor het gehele samenwerkingsproject.

Tekst: Erik Pekkeriet