Sinds afgelopen zomer wordt er voor Opti-Flor in Monster gewerkt aan een nieuwe kas van 3,3 ha. Op technologie is niet bezuinigd om de phalaenopsis op energie-efficiënte wijze in de watten te kunnen leggen. In het najaar veranderde overvloedige regen de bouwplaats in een enkeldiepe baggerpoel, waardoor vertraging op de loer lag. Projectmanager Jim van Zeijl meldt dat het schema dankzij ieders inzet kon worden vastgehouden. “In juni wordt de kas opgeleverd, in augustus staat hij vol met planten.”

De nieuwe kas wordt een toonbeeld van efficiënt telen. Daarvoor worden de nodige innovaties samengebracht, die nu voor een deel op hun plaats staan. Casco oogt de kas redelijk standaard, maar het beeld verandert snel wanneer er wordt ingezoomd op details.

Hightech dek, vier scherminstallaties

“Het dek is van hoog diffuserend, 45% hortiscatter, Geysir low-e glas met tweezijdige AR-coating. Daarboven komt een beweegbaar buitenscherm voor koeling en scherming in de zomer, dat is ontworpen door PDI in nauw overleg met BOAL en onderhoudsbedrijf TST, zegt Jim van Zeijl van Certhon.
“Het is een mooi project, vol noviteiten. Het ontwerp van het buitenscherm is afgestemd op toekomstig onderhoud en reparaties van buitenaf. Voor zowel de monteurs als de klant is dat prettiger, omdat ze elkaar dan nooit in de weg hoeven zitten. Arbo-technisch is het noodzakelijk om zulke innovatieve oplossingen voor de gebruiksfase door te voeren.”
Onder het dek komen drie beweegbare schermen voor energiebesparing, lichtregeling en verduistering.

Verwarmings- en koelingsconcept

In december zijn er in de gevel van de 1,5 ha grote warme opkweekafdeling 36 AVS-units van Van Dijk Heating geplaatst met een hoge luchtbehandelingscapaciteit. Zij spelen een hoofdrol in het efficiënte verwarmingsproces volgens het cascadeprincipe en in het ontvochtigen van de teeltruimte. In de koudere afdelingen krijgen Certhons eigen JSK koel- en verwarmingsunits onder de teelttafels een hoofdrol in de klimaatregeling.
“Over het verwarmings- en koelingsconcept is d³iep nagedacht”, verwoordt Van Zeijl, die de kar trekt vanaf de eerste gesprekken met Opti-Flor. “De WKO-bronnen vormden een uitdagende keuze, maar zijn op langere termijn gunstiger dan koelmachines. Er staan twee grote opslagtanks. Eén van 5.000 m3 voor koud water en één van 4.000 m³ voor warm water. Beide kunnen ook als lauwe tank worden ingezet in een gekoppeld systeem” In eerste instantie zal een WKK de benodigde hoogwaardige warmte leveren, in 2027 wordt deze locatie aangesloten op het aardwarmtenet Westland.

Mooi op schema

De projectmanager merkt tevreden op dat de kas nu dicht is en dat de tweede graaffase in volle gang is. “Het streven was om de eerste graaffase voor het diepere leidingwerk vóór de bouw af te ronden. Door late wijzigingen in de productie schoof de staalconstructie wat naar achteren. “Eind september konden we starten met de constructie van het buitenscherm. Eind oktober moest er onder zeer natte omstandigheden worden beglaasd. Dat liep vlotter dan gedacht, waardoor de achterstand nu vrijwel volledig is weggewerkt.”

Uitstel geen optie

In de energieruimte en de waterruimte worden momenteel de benodigde installaties opgebouwd. In de teeltruimten komt een ErfGoedvloer, maar dan moet de tweede graaffase voor het ondiepe leidingwerk eerst zijn afgerond.
Van Zeijl: “We zijn blij dat de vaart er goed in zit, met dank aan iedereen die zijn schouders eronder heeft gezet. Dat zal nog wel even nodig blijven, want de klok tikt altijd sneller dan je zou willen. De deadline gaan we uiteraard halen. Na de oplevering in juni zal er links en rechts nog wat afwerking en inrichting nodig zijn, maar ook daar staat een harde tijdlijn voor. In augustus vindt de grote verhuizing plaats vanuit de bestaande locatie die uiteindelijk gesloopt moet worden. Uitstel van die operatie is geen optie.”

Tekst en beeld: Jan van Staalduinen

 

  • Jim van Zeijl (links) en projectbegeleider Rens van Antwerpen (Opti-Flor) waren blij dat de AVS-units nog voor kerst op hun plaats stonden.