Telersvereniging Prominent mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen, nadat de tomatentelers op 8 januari de 34e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs wonnen. Prominent kreeg lof voor de innovatieve manier van samenwerken en het delen van kennis om de coöperatie en de sector verder te helpen. Prominent-voorzitter Jack Groenewegen ontving de prijs uit handen van Wiebe Draijer, groepsvoorzitter bij Rabobank.  

Alle drie genomineerde bedrijven voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020 waren dit jaar afkomstig uit het Westland. De andere twee genomineerden waren potplantenkwekerij Plantanious van Joost en Freek Jansen uit Kwintsheul en SK Roses uit De Lier, gerund door de broers Marc, Bas en Tom Koene. Tijdens het gesprek voorafgaand aan de prijsuitreiking met dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck kreeg genomineerde Marc Koene de kans om zijn zegje te doen over de voortgang in het ODE-dossier. De rozenteler is betrokken bij de gesprekken met de overheid hierover. Vrijdag 10 januari staat er een overleg hierover op de agenda, vertelde hij.

Parels van de sector

Het was voor de jury niet eenvoudig om een keuze te maken, omdat het eigenlijk allemaal winnaars zijn, stelt de organisatie. Deze ondernemers zijn met recht de ‘parels’ van de sector. De keuze viel op Prominent vanwege de innovatieve manier van samenwerken, het delen van kennis om de telersvereniging en de sector verder te helpen, en de wijze waarop gezamenlijk duurzame en circulaire activiteiten worden opgepakt. Dat maakt Prominent een waardige opvolger in de lijst van winnaars van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Goed tuinbouwjaar

Traditioneel wordt tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst een cijfermatig overzicht van het afgelopen jaar gepresenteerd. Daaruit bleek dat het voor de tuinbouw als geheel een goed jaar was. Zo is Nederland in 2019 wederom de grootste exporteur van zaden en jonge planten ter wereld met een exportwaarde van 3 miljard. Op het gebied van export van bloemen en planten vanuit Nederland was 2019 met 6,3 miljard opnieuw een recordjaar. Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds de grootste afzetlanden.
De productiewaarde van Nederlandse groenten en fruit steeg met 7% naar 3,7 miljard. De importwaarde steeg met 3% naar 7,9 miljard. Er werd voor 11,9 miljard aan groenten en fruit geëxporteerd, voornamelijk binnen de Europese grenzen.