Op 4 februari is Sundrop Farms uit Australië tijdens het Tomato Inspiration Event in Berlijn gekozen tot meest inspirerende tomatenteler van 2016. De honderd meest innovatieve tomatentelers uit de wereld kwamen samen voor de derde editie van het evenement. Dit jaar konden de gasten zelf de winnaar kiezen.

De Tomato Inspiration Award werd overhandigd aan Philipp Saumweber van Sundrop Farms in de Puro Skybar in Berlijn. Dit keer was er geen specifiek thema aan de prijs verbonden en was er ook geen internationale jury. Tijdens het evenement konden de deelnemers hun stem uitbrengen op de genomineerde die hen het meest inspireert.

De eerdere winnaars Windset Farms (2014) en Duijvestijn Tomaten (2015) droegen samen met de partners van het event bij aan de samenstelling van een lange lijst met inspirerende producenten en productenorganisaties. 

Dit resulteerde in vier nominaties: APS Salads uit Cheshire (VK), het Flandria-label van de gezamenlijke Belgische veilingen (LAVA) uit Leuven (België), Sundrop Farms uit Adelaide (Australië) en Zeiler Gemüsevertrieb uit Münchendorf (Oostenrijk). Sundrop Farms ontving uiteindelijk de meeste stemmen en werd uitgeroepen tot winnaar.

Hightech in de woestijn

Dit jaar opent Sundrop Farms een ‘state of the art’ productiefaciliteit in Port Augusta, in het zuiden van Australië. Deze locatie omvat 4 gecontroleerde kassen van elk 5 hectare, een ontziltingsinstallatie en een veld met zonnepanelen, dat bestaat uit een 115 meter hoge toren en meer dan 23.000 spiegels, die de energie van de zon vangen. De nieuwe locatie is wereldwijd enig in zijn soort, moet werk verschaffen aan zo’n 175 mensen en meer dan 17.000 ton tomaten op jaarbasis produceren op basis van zonne-energie, zeewater en natuurlijke gewasbescherming.

Het Tomato Inspiration Event is georganiseerd door KAS Tuinbouwcommunicatie en Hortibiz en wordt gesponsord door Bayer, Delphy, Koppert Biological Systems, Oerlemans Plastics, Priva, Saint-Gobain Cultilene en Svensson.

Bron: Tomato Inspiration Event. Foto: Sundrop Farms.

Gerelateerd