In de chrysantenteelt wordt actief gezocht naar manieren om de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te elimineren. Een speciale teeltvloer maakt het mogelijk om de grondteelt te combineren met de recirculatie van het water. Veredelaar Dümmen Orange teelt op haar vestiging in De Kwakel sinds april op dit systeem. De eerste resultaten zijn veelbelovend. ‘Maar hoe de grond zich op langere termijn houdt, dat moeten we nog ervaren de komende jaren’, aldus Reinoud Hagen.

De ErfGoedVloer bestaat uit een combinatie van grondteelt en een eb- en vloedvloer waarmee het water gerecycled kan worden. De watergift gebeurt van onderaf en het water wordt ook weer opgevangen. Het overtollige water met bijbehorende meststoffen kan zo continue worden hergebruikt.
“Dit is het voornaamste doel van deze vloer. Mogelijk komt er in de toekomst wetgeving die uitspoeling van meststoffen uit grondteelten verbiedt. Met dit recirculatiesysteem ondervangen we dat. Een ander voordeel is dat door het van onderuit watergeven de planten niet nat worden, zodat je het gewas niet hoeft droog te stoken”, vertelt Reinoud Hagen van Dümmen Orange. Een droog gewas betekent minder stookkosten en mogelijk ook minder kans op schimmelziekten.

Lengtegroei

De Managing Director Cut Flowers van het veredelingsbedrijf is positief over de eerste resultaten van de vloer. “We zijn gestart in week 10 en hebben er pas twee teelten van het ras Pina Colada opzitten. Dat ging goed met een uniforme gewasgroei, al was het iets harder werken om de lengte erin te krijgen. Dat hebben we opgelost door minder remstof te gebruiken. Maar meer watergeven kan ook een oplossing zijn.”
Omdat het water van onderuit eerst door een teeltlaag van 25 cm moet doordringen is het de vraag hoeveel het gewas kan opnemen. “Wellicht moet de frequentie van de watergift omhoog, dat moeten we in de praktijk ervaren”, zegt Hagen.

Meer onderzoek

Er is überhaupt nog veel praktijkervaring nodig, vindt hij. “Het begin is goed, maar telen op schone nieuwe grond is altijd makkelijk. Hoe gaat het als we de winter door telen en hoe houdt de grond zich op langere termijn? Dat zijn nog vragen.”
Om daar antwoord op te krijgen heeft de veredelaar de wens om de eerste test op te schalen naar een proef met professionele begeleiding van Stichting Chrysant NL. Hagen: “We hebben de teelt tot nu toe op gevoel bijgestuurd. Maar de komende jaren gebeurt dit op basis van metingen en onderzoek. Het moet een project worden dat kennis oplevert voor de hele chrysantensector.”

Minder grond te stomen

Hij ziet in de beperkte grondlaag ook een voordeel tijdens het stomen. “Normaal stoom je 60 cm diep, gedurende 60 minuten bij 60 graden Celsius. Met deze teelt hoef je veel minder grond te stomen, dus dat zal ook een besparing opleveren in energieverbruik. Ook het toepassen van middelen voor bodemverbetering is beperkter met deze vloer”, denkt Hagen.
De Excellent ErfGoedVloer werd begin dit jaar aangelegd in de showkas van Dümmen Orange op een oppervlakte van 1.100 m². De eb- en vloedvloer bestaat uit een folielaag met daarop een laag steentjes, afgedekt door een gronddoek. Hier bovenop ligt de teeltlaag van circa 25 cm aarde. Het water komt via een buis in de steentjeslaag het systeem in en wordt zo ook weer afgevangen.

Tekst: Koen van Wijk