Recentelijk is er een nieuwe, veelbelovende groeiregulator toegelaten voor siergewassen. Corto lost beter op en lijkt iets betere resultaten te geven dan andere groeiremmers. Dat is de ervaring van teeltmanager Rick van Os van SV.CO, die het product toepast in potchrysanten, Primula obconica en celosia. “Het valt me op dat de lengtegroei wel wordt geremd, maar niet de ontwikkelingssnelheid”, vertelt hij. “Dat verkort de teeltduur met enkele dagen.”

Corto is ontwikkeld door Fine Agrochemicals Ltd., een van oorsprong Brits bedrijf dat zich sinds 1983 toelegt op groeiregulatoren. Martin Kruisselbrink vertegenwoordigt het bedrijf in de lage landen en legt uit wat het product is en doet.

Onderscheidende werking

“Corto bevat de werkzame stof prohexadion-calcium. Dit is een gibberelline biosynthese remmer, die zorgt voor kortere internodiën en groener blad. De werkzame stof wordt opgenomen in het blad en stengels en vervolgens getransporteerd naar de groeipunten. Hierdoor krijg je compactere, vollere planten. Het onderscheidt zich van andere groeiremmers door zijn goede oplosbaarheid en uitstekende remming, terwijl het geen invloed heeft op de ontwikkelingssnelheid van het gewas.”
In de fruitteelt wordt Corto al meerdere jaren met succes toegepast. Vorig jaar is de toelating uitgebreid met siergewassen. “Daar zijn we blij mee, want de ervaringen zijn erg goed”, aldus Kruisselbrink.

Praktijkervaringen

Potplantenkwekerij SV.CO uit het Westland heeft Corto uitgebreid getest in teelten van potchrysanten, Primula obconica en Celosia. “Voorheen gebruikte ik alleen producten op basis van daminozide”, vertelt teeltmanager Rick van Os. “Die kende ik en ze voldeden. Toch ben ik blij dat we dit nieuwe product zijn gaan testen. Het zorgt voor nog betere resultaten in de eerste teeltfase en het granulaat lost heel gemakkelijk op. Dat laatste is een duidelijke verbetering ten opzichte van de producten die ik gewend was.”

Iets kortere teeltduur

Van Os benadrukt dat deze groeiregulator de lengtegroei effectief onderdrukt, maar veel minder invloed heeft op de ontwikkelingssnelheid van de plant dan daminoziden. “Groeiregulering met Corto verkort de teeltduur met enkele dagen. Bij kort-cyclische teelten levert dat een leuke stijging op van de productiviteit per m².”
De teeltmanager heeft wel ervaren dat late behandelingen met prohexadion kunnen leiden tot bloemverkleuring. Kruisselbrink bevestigt dat dit eigen is aan deze werkzame stof, vooral bij roze en rode bloemen. “De gevoeligheid verschilt van gewas tot gewas en per cultivar. Wij adviseren om het altijd eerst op kleine schaal uit te testen en de dosering per ras te finetunen”, zegt hij.

Standaard in eerste teeltfase

Van Os zet het product nu standaard in voor de eerste twee rembehandelingen in chrysant en Primula obconica. “Zodra de bloemknoppen beginnen uit te groeien, stappen wij over op daminozide. Corto heeft zijn werk dan al gedaan en een mooie, compacte plant met diepgroen blad neergezet. In celosia gebruiken we het zelfs voor alle behandelingen. Voor ons is dit echt een blijvertje.”