Agro-Invest is een Russisch turn-key project in de regio Kaluga, een speciale economische zone op 300 km van Moskou. De eerste 20 hectare van de in totaal 100 hectare geplande kassen is nu 18 maanden in bedrijf. Partners Dalsem en Hoogendoorn maakten er een inspirerende video over.

Voor het Agro-Invest project is een state-of-the-art kas neergezet met hightech systemen van Nederlandse makelij. Opvallende features zijn een 40 MWe energiecentrale voor het opwekken van warmte, stroom en CO2, belichting met hoge lichtniveaus, hergebruik van gietwater, eigen zaai- en opkweekfaciliteiten en een sorteersysteem voor verschillende soorten komkommers en tomaten.

Zelfvoorzienend

De kas bestaat uit 10 ha voor de productie van tomaten (vier varianten: één vleestomaat ras, één trostomaat variëteit en twee varianten cherrytomaten), 8 hectare komkommers en 2 hectare voor jonge planten en zaailingen, plus ruimten voor verpakken, de watervoorziening en de energieopwekking. Met deze kas wil Agro-Invest een bijdrage leveren om Rusland zelfvoorzienend te maken in de productie van groenten op de langere termijn. Dit is de eerste fase van een project dat uiteindelijk een totaal van 100 hectare kas zal beslaan op 238 hectare grond.

Bron/foto: Hoogendoorn Growth Management/Dalsem.

Gerelateerd