Data is het magische woord dat niet meer is weg te denken als een instrument voor de toekomst. Er is al heel veel data voor handen door jarenlange registratie en ervaring. De vraag blijft: hoe gaan we al die cijfers combineren en interpreteren? Hoe krijgen we nog beter inzicht in alle factoren en situaties die spelen, op basis waarvan we goede teelttechnische en arbeidskundige beslissingen moeten maken?

Zo was het in week 6 flink winter in Nederland en zijn er bij de bedrijven etmaaltemperaturen gerealiseerd die onderling circa 3 graden verschilden. Maar door verschillende teeltsystemen op die bedrijven, onder andere de buis(kachel) dicht bij de plant hoeft een lager etmaal geen probleem te zijn.

Grote verschillen

Daarnaast heeft een paprikateelt ook grote wisselingen in gewasgroei en in vruchtgroei. De vruchten hebben een hoge vraag naar suikers door een hoog aantal zaden in de vrucht en daarbij zijn er nog grote verschillen tussen rassen. Bij sommige rassen gaat direct na zetting een hoog percentage suikers naar de vrucht toe (hoge sink) en ontstaat er dus snel een (te) generatief gewas. Terwijl bij andere rassen na zetting de suikers meer verdeeld worden in vrucht en gewas. Deze rassen blijven dan weer makkelijker in balans wat betreft vegetatieve en generatieve groei. Dus teelttechnisch kan de plant te veel naar generatieve of naar vegetatieve groei gaan, dit wordt mede versterkt door steeds grotere wisselende weersomstandigheden.

Samenwerking

Onderzoek en investering naar een praktijkgerichte berekeningsprognose gebeurt op dit moment door een samenwerking van teelttechnisch adviesbureau Sweet pepper Consultancy, Vortus en dataplatform Pylot. De uitdaging daarbij is om de sterk wisselende groei van de paprikateelt beter te kunnen begrijpen. We willen in staat zijn om de juiste teeltbeslissingen te nemen op het goede moment. De samenwerking combineert data, specialisme en ervaring. Een optimale formule, denken wij.

Rekenmodel

De specialistische kennis van de drie partijen is samengebracht in een krachtig digitaal rekenmodel. De bètaversie zal de komende periode verder worden getest en getoetst in de praktijk. De resultaten zijn veelbelovend en deze zullen de teler verder ondersteunen in zijn analyse en keuzes.
Het model geeft beter inzicht in assimilatenverdeling van vrucht- en gewasgroei, zowel op dit moment als in de komende periodes. Het geeft de mogelijkheid om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld wanneer is energiebesparing mogelijk zonder productie- of kwaliteitsverlies? Kan de groeisnelheid omhoog met behoud van voldoende grofheid in de vruchten? Of moet de etmaaltemperatuur juist omlaag om voldoende wortel- en gewasgroei in stand te houden?
Dit zijn factoren waarmee een betere oogstvoorspelling gerealiseerd kan worden. Een mooi instrument in wording wat gaat bijdragen aan gefundeerde teeltbeslissingen met behulp van data.

Tekst: Geert Sweere, Sweet Pepper Consultancy