Afgelopen weekend plaatste anthuriumkweker Pieter Stolk van Stolk Brothers een bericht met een zelf geschoten drone-filmpje op LinkedIn over het winterse landschap bij Bergschenhoek. Hij refereerde ook aan de keerzijde van de medaille. Door sneeuwlast leden veel tuinbouwbedrijven aanzienlijke schade vanwege ruitbreuk, gescheurde schermdoeken en verbogen constructiedelen. “Dan viel het bij ons gelukkig nog mee”, vertelt hij.

Stolk Brothers teelt anthuriums in breedkappers, die vanwege de langere helling van het dek gevoeliger zijn voor sneeuwophoping dan Venlo-kassen. “Zodra het begon te sneeuwen hebben we de doeken direct voor een deel geopend en extra gestookt om zoveel mogelijk sneeuw te laten wegsmelten. Door de harde wind had de sneeuw zich op bepaalde plekken op de kas aardig opgehoopt. De volgende dagen veroorzaakte de glijdende, deels opgevroren sneeuw schade in de hoek waar het meeste lag. Het heeft ons 40 tot 50 ruiten gekost en door het vallende glas zitten er in enkele doeken scheuren.”

Beperkte gevolgen

Buiten de zwaarst getroffen afdeling waren slechts enkele ruiten gesneuveld. Voor een bedrijf van 6 ha viel het achteraf bezien eigenlijk reuze mee, oordeelt de teler. Van ideale teeltomstandigheden kon in desbetreffende teeltruimte even geen sprake zijn. Door planten intern te verplaatsen, de doeken zoveel mogelijk gesloten te houden en wat harder te stoken konden de gevolgen beperkt blijven.

Glas eerst, dan het doek

Op 17 februari arriveerde de vaste serviceploeg om de schade te repareren. De glasscherven waren toen al vrijwel volledig verwijderd door eigen medewerkers. “Daar hebben we de tijd voor genomen, omdat het wel veilig moest gebeuren en met glas kun je niet voorzichtig genoeg zijn”, vertelt de ondernemer. “Nu wordt eerst het glas vervangen. We hebben genoeg op voorraad, dus dat is geen issue. Volgende week zijn de schermdoeken aan de beurt. Ik denk dat er één gedeelte vervangen moet worden, de rest valt te repareren. Over een kleine week is alles weer zoals het hoort.
De schade aan het glas en het schermdoek is verzekeringswerk. De gevolgschade in de teelt is gelukkig te verwaarlozen.”

Tekst: Jan van Staalduinen