Deze week is gestart met de assemblage en installatie van de eerste van in totaal 16 luchtbehandelingskasten op de nieuwe tomatenkwekerij van Schenkeveld. Met deze geavanceerde klimaatinstallatie kan de tomatenteler straks via de principes van Het Nieuwe Telen op een energiezuinige manier tomaten telen. Aan het eind van dit jaar zal de nieuwe afdeling van circa 11 hectare nabij Schiphol volledig in bedrijf worden genomen.

De uitbreiding op het bestaande bedrijf die Schenkeveld op dit moment laat bouwen, is een aanvulling op de ruim 20 hectare die in eerdere fases is gebouwd. In tegenstelling tot de eerste kassen, kiest de tomatenteler er nu voor om de nieuwe kas uit te rusten met een klimaatinstallatie. Na een gedegen adviestraject, waarvoor onder meer specialisten van Wageningen University & Research zijn geraadpleegd, koos Schenkeveld voor de installatie die Technokas heeft ontwikkeld.

Voldoende ventilatie met droge buitenlucht

De nieuwe kas wordt, in tegenstelling tot de twee eerder gebouwde kassen, zonder belichting uitgerust. Om een optimaal klimaat in de nieuwe kas te krijgen, kiest Schenkeveld voor de zeer effectieve luchtbehandelingskasten (LBK’s). Deze zorgen voor voldoende ventilatie met droge buitenlucht, maar kunnen de aangevoerde lucht ook met een speciaal verwarmingsblok opwarmen.
De capaciteit waarmee de droge buitenlucht naar binnen wordt gezogen bedraagt 5 m³/m²/h. Elke kast hangt midden tussen het gewas en heeft straks twee uitblaasopeningen en twee verwarmingsblokken (aan beide uiteinden één) met een verwarmingscapaciteit van 20 watt/m².

Buitenluchtaanzuiging door kasdek

“Wij hebben dit systeem al één keer eerder op deze wijze in de teelt voor tomaten geïnstalleerd”, vertelt Maurice Hartman, directeur van Technokas. “Dit deden we bij tomatenkwekerij Van den Belt in IJsselmuiden; daar hebben we in een kas van 7 hectare voor de belichte tomatenteelt een installatie met buitenluchtaanzuiging door het kasdek geïnstalleerd met een veel grotere ventilatiecapaciteit. Later dit jaar leveren we opnieuw bij Van den Belt, voor een uitbreiding van 4,5 hectare, 8 extra luchtbehandelingskasten voor een onbelichte teelt. Daarnaast staat dit jaar ook de levering van 14 LBK’s op stapel voor de nieuwe aardbeienkwekerij bij Van der Avoird Trayplant in Bavel en we hebben er 35 geplaatst in de nieuwbouw van chrysantenkwekerij U-Grand.”

Recirculatieventilatoren overbodig

De belangrijkste voordelen van een dergelijk klimaatsysteem is dat deze ervoor zorgen dat de teler in zijn kas op lichte overdruk, de luchtvochtigheid optimaal kan regelen. Dankzij de buitenluchtaanzuiging zijn recirculatieventilatoren overbodig.
De verwachting van zowel Technokas als de specialisten van WUR is dat de temperatuurverschillen in de kas met dit systeem aanzienlijk kleiner zullen zijn dan bij andere klimaatsystemen. “Voor chrysantentelers, maar ook telers van diverse andere sierteeltproducten, leveren we al vele jaren ons systeem met LBK’s. Maar we zien nu, mede door het type dat we voor Van den Belt en Schenkeveld op maat ontwerpen en leveren, dat ze ook in de groenteteelt enorme voordelen bieden”, aldus Hartman. Op de website van de leverancier staat een animatie waarin de werking van het systeem wordt uitgelegd.