Op 14 december is de eerste fase van het project Serres Toundra in Canada officieel geopend. Deze fase van 8,5 ha komkommerkwekerij is de eerste van vier fases die in de komende jaren worden gerealiseerd. De kas is turnkey gebouwd met Nederlandse technologie en maakt onder meer gebruik van restwarmte.

Serres Toundra ligt in St. Félicien-Quebec Canada en is een spin-off project van de nabijgelegen hout- en papierfabriek van Resolute Forrest Products. De kwekerij wordt verwarmd met restwarmte van de fabriek. Het proceswater van de fabriek werd voorheen teruggekoeld door drie grote koelers en vervolgens geloosd. De nieuwe kassen gebruiken de restwarmte en -CO2 van de fabriek. Het water verlaat de fabriek met een temperatuur van 40 tot 45 graden Celsius. Dat is voldoende om de kassen te voorzien in 40% van de warmtebehoefte. De overige 60% wordt ingevuld met aardgas. In de nieuwe kas worden jaarrond komkommers en mini-komkommers geteeld voor de lokale markt.

Verser alternatief

De komkommers zijn bestemd voor supermarktketen Sobeys, waarmee Serres Toundra een leveringscontract voor vijf jaar heeft. Daarmee biedt het bedrijf een vers alternatief voor de importproducten uit Mexico, Californië of Ontario. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om van Quebec een zelfvoorzienende producent van groenten te maken, waardoor de import van buiten de provincie kan afnemen. De onlangs geopende 8,5 hectare kas is de eerste fase van het project. In 2019 moeten in totaal vier fasen van 8,5 hectare operationeel zijn. Met de operatie is een investering van 100 miljoen dollar gemoeid en het project zal op termijn ruim 400 banen creëren.

Nederlandse technologie

Het project is een goed voorbeeld van samenwerking tussen de Canadese ondernemers Caroline Fradet en Eric Dubé, eigenaren van Serres Toundra Greenhouse, en Nederlandse tuinbouw toeleveranciers. Onder supervisie van AAB werden verschillende leveranciers geselecteerd, waaronder Plant Company (plantmateriaal), Delphy (teeltbegeleiding), Kubo (kassenbouw, scherming en teeltgoten), Stolze (watertechniek, elektrotechiek, belichting en verwarming), Berg Hortimotive (interne logistiek) en Hortimat/Taks (sorteer- en verpakkingslijn).

Samenwerking

Tijdens de officiële opening door de prime minister van Quebec werd teruggekeken op de voorbereiding van dit project, die 2,5 jaar duurde. “Lokaal moesten heel veel bruggen worden geslecht. Niemand geloofde in het project, maar de gedrevenheid van Serres Toundra en AAB heeft er voor gezorgd dat we vandaag hier staan en het onmogelijke is gebeurd. Toen in 2015 onder toeziend oog van koning Willem Alexander en koningin Maxima het contract werd getekend, werd gezegd: we gaan jullie wel volgen of het lukt. De Nederlandse overheid is bij het hele project betrokken geweest en stuurde haar Honorair Generaal Consulair naar de opening. De H.G.C. dankte de regering van Quebec voor de uitmuntende samenwerking.”