Kunstmatige intelligentie, ik geloof erin. Daarom heb ik al een keer contact opgenomen met de Croperators, een van de deelnemers aan de challenge van Wageningen University & Research om te komen tot een zelfsturende kas. Ze mogen bij mij een box ophangen en inpluggen; ik geef mijn onderbouwing van gemaakte keuzes wel en dan mag de computer zeggen wat hij daarvan vindt. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het verzamelen van data.

Goed beschouwd is het aantal variabelen buiten de kas zeer beperkt: de luchtvochtigheid, de buitentemperatuur en de hoeveelheid licht. Waarom doen we dan handmatig nog zoveel kleine correcties? Als je die gegevens in de computer stopt, zal hij op een gegeven moment gaan denken: ‘Hè, waarom doe je dat. Het is best gek dat je dat doet.’
Laat die computer mij maar volop vragen stellen. Hij mag de ‘waarom-rol’ van een nieuwsgierige kleuter spelen. Ik zal eerlijk antwoorden: ‘sorry, dat was een foute keuze’, of ‘nee, dat heb ik bewust gedaan’. Op den duur kom je in een situatie dat mijn gedrag en wat de computer verwacht volledig op één lijn liggen. Geen kleine handmatige aanpassingen meer, want de computer en ik, wij begrijpen elkaar.

Voorwaarde is dat je de computer net even wat meer informatie geeft, als voeding om die essentiële vragen te kunnen stellen. Als de computer helemaal snapt waar jij in je kas mee bezig bent, dan kan het moment dat hij actief gaat meedenken wel eens heel snel dichterbij komen. Dan heb ik het overigens wel over een homogene kas, zonder warme of koude hoekjes, met één type gewas en één ras. Het moet niet te complex worden, nog niet. Dat een teler van potgerbera’s – met 35 verschillende soorten in een tralie – daar compleet anders over denkt, kan ik begrijpen. Dat gaat op korte termijn niet lukken.

Maar voor een bedrijf als dat van ons zie ik zeker mogelijkheden. Ik ben benieuwd of de klimaatcomputerindustrie deze uitdaging adequaat gaat oppakken, of dat we te maken krijgen met nieuwe, gespecialiseerde spelers op de markt. Ook dat zal snel duidelijk worden; moeten worden.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd