Flexport is een nieuw voorbeeld waarin een softwarebedrijf een klassieke industrie flink op zijn kop zet: dit maal het wereldwijde vrachtvervoer. Dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie kan het hele proces van bestellen en verschepen nagenoeg automatisch verlopen.

Flexport greep het gebrek aan transparantie in de wereldwijde logistiek aan om in korte tijd een systeem voor verladers wereldwijd op te zetten. Daarmee hebben opeens ondernemingen van multinational tot MKB-er hetzelfde inzicht in hoe ze het meest efficiënt goederen van A naar B, C, X, Y en Z kunnen krijgen.

Transparantie

“Wij brengen transparantie in een black box industrie”, zegt Ryan Petersen, oprichter en CEO van Flexport tegen TechCrunch. Hij creëerde een overzicht van alle routes, tarieven, snelheden en regelingen. Naarmate het systeem evolueert kunnen steeds meer processen automatisch verlopen. Het afgelopen jaar groeide het volume aan goederen dat via Flexport werd vervoerd met een factor 16. Dit jaar verzonden al meer dan 700 klanten in 64 landen goederen met een totale waarde van meer dan 1,5 miljard dollar.

Bedrijfsmodel

Flexport kreeg voor zijn ontwikkeling een financiering van 26,9 miljoen dollar, onder meer van Google Ventures, Bloomberg Beta en Ashton Kutcher. Vreemd genoeg blijkt de truc die Flexport uithaalt, niet eenvoudig te kopiëren. Petersen noemt DHL dat voor een bedrag van 15 miljard dollar de drie grootste expediteurs heeft gekocht en vervolgens voor bijna 1 miljard door IBM een IT-backbone liet ontwikkelen, die niet van de grond kwam. “Ze hebben de ontwikkeling volledig moeten afschrijven.”

Nagenoeg automatisch

De grootste concurrent van Flexport is het bedrijf Expeditors. Dat bedrijf heeft weliswaar 1 miljard in kas maar bezit niet de start-up mentaliteit. De software van het bedrijf is ouderwets met een interface die nog uit het pré-GUI-tijdperk stamt. “Software is the differentiator”, zegt Peterson. Dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie kan het hele proces van bestellen en verschepen nagenoeg automatisch verlopen.

Bron: Automatiseringsgids, beeld: Flexport