Interpolis kreeg vanuit de agrarische sector tot nu toe ruim 1200 schademeldingen binnen na de zware storm van 18 januari. Daarvan komt 75 procent uit de landbouw en veehouderij. De andere 25 procent komt uit de glastuinbouw. De schade wordt voorlopig geschat op 20 miljoen euro.

De schades in de landbouw zijn divers. Het betreft vooral schade aan daken van stallen, loodsen en schuren. In de landbouw en veehouderij zijn de schades verspreid door het hele land. In de glastuinbouw is veel glasschade. Hier zijn inmiddels twee grote schades bekend met ruim 1000 kapotte ruiten. In de glastuinbouw treft de stormschade vooral het Westland en het rivierengebied tot aan Venlo. De storm van 18 januari gaat de boeken in als een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw. Bij Hoek van Holland werd even na 9.00 uur in de ochtend windkracht 11 gemeten, met windstoten van 138 kilometer per uur.

Luchtfoto’s stormschade

Op verzoek van Interpolis wordt de stormschade van 18 januari met luchtfoto’s in beeld gebracht. Het gaat om een test in de regio Westland. Glastuinbouwbedrijven in dit gebied kunnen zich melden om toegang te krijgen tot de foto’s van de schade aan hun bedrijf. De foto’s laten zien waar het kasdek beschadigd is en helpen om nog gerichter over te gaan tot noodoplossingen en herstel.
Peter Post van PinC Agro: “We startten eind 2017 een project met Interpolis om schade aan kassen te inventariseren met luchtfotografie. We analyseren de luchtfoto’s met speciale software en tellen het aantal kapotte ruiten per bedrijf. Bij een calamiteit, zoals de storm van 18 januari, doen we ervaring op met het verzamelen van data. Hiermee kunnen we de techniek verfijnen en de werkwijze bij calamiteiten in een regio verder ontwikkelen.”

Inzicht schadebeeld

De luchtfoto’s van glastuinbouwbedrijven met schade in de postcodegebieden 2291 t/m 3155 komen zo snel mogelijk beschikbaar, meldt Interpolis. Ondernemers die toegang willen tot hun foto’s gaan naar www.pincagro.nl/luchtfoto. Ondernemers die schade hebben gemeld bij Interpolis worden door PinC Agro benaderd als er een e-mailadres bekend is.

Bron/foto: Interpolis.

Gerelateerd