Nadat bewortelingsproblemen in het perlietsubstraat de komkommerteelt verstoorden, verwisselde de Vlaamse teler Willem Derynck halverwege de teelt van substraat. Alhoewel hij een maand zonder komkommers zat, blikt hij tevreden terug op dit drastische besluit.
Groenteteler Willem Derynck en zijn vader Danny Derynck baten in Ardooie, West-Vlaanderen, een kas uit van 8.000 m², waarvan 5.000 m² verwarmd. Zij wisselen de zomerteelt van snijbonen en komkommers af met peterselie en veldsla in de winter. De telers die nu hun laatste komkommers oogsten, blikken terug op een goed seizoen.
Faliekant mis
Dat er nu geoogst wordt was geen vanzelfsprekendheid, na de grote problemen met de komkommerteelt. Enkele jaren geleden stappen vader en zoon Derynck over van kokos naar perliet als substraat. Nadat ze aanvankelijk goede resultaten behaalden, liep het dit jaar faliekant mis. “De wortels wilden dit jaar niet wortelen in het substraat. In plaats van in het substraat, wortelden ze rondom het substraat. Hierdoor verliep de water en voedingsgift slecht en kon de plant niet groeien en was de kwaliteit van de komkommers ondermaats”, vertelt Willem Derynck. De teler wijdt dit vooral aan de kwaliteit van de perlietmatten. “De matten waren te hard. Waarschijnlijk had de producent er te veel perlietstof doorgedraaid.”
Verrassend snel
Hierop werd in juni het drastische besluit genomen de teelt af te breken en de planten en het substraat uit de kas te halen. Eind juli werden nieuwe substraatmatten gelegd en op 1 juli werden de komkommerplanten geplant. De West-Vlamingen kozen dit keer voor de GreenFibre houtvezelmatten van Klasmann-Deilmann. “Daarmee hadden we al wel wat proeven naar tevredenheid uitgevoerd, maar toch was het een gok”, vervolgt Derynck.
Deze gok pakte goed uit. “Na 23 dagen, vijf dagen langer dan bij een opplanting in april, maar toch verrassend snel, hadden we onze eerste komkommers”, vervolgt de teler die ook tevreden terugkijkt op het vervolg van de teelt. “Het is een andere manier van telen, met onder andere de watergift. Dat was even wennen, maar ik heb het gevoel dat deze matten voor een betere nitrificatie zorgen. De matten waren bijzonder groeizaam.”
Goede prijzen
Begin november loopt de teelt op zijn laatste benen. “Normaal zou de kas al leeg gehaald zijn, maar de planten geven nog steeds wat komkommers”, vertelt Derynck, die het oogstschema door het lage volume heeft teruggeschroefd naar twee dagen per week. Door de lage productie heeft hij ook de temperatuur teruggeschroefd naar 10 tot 14 graden. “Met deze producties is het niet rendabel om volle bak te verwarmen.”
Door zijn oogst wat te rekken, probeert de jonge teler nog wat van zijn inkomstenderving in te halen. “Alhoewel de productie van de planten op het nieuwe substraat zeer goed was, komen we in vergelijking met vorig jaar toch wat tekort qua komkommers omdat we een maand uit productie waren.” De mindere opbrengst wordt daarentegen wel gecompenseerd door goede prijzen. “Met name in augustus waren de prijzen goed”, aldus de teler die overtuigd is geraakt van het nieuwe substraat. “In april gaan we zeker weer houtvezelmatten inzetten.”
Ondervoorzitter Groene Kring
Alhoewel het verwarmde kasseizoen nagenoeg ten einde is, maakt Derynck lange dagen. Niet alleen zijn twee Roemeense medewerkers tijdelijk terug naar huis, tevens is de 27-jarige Vlaming druk met bestuurswerk. Medio oktober werd hij verkozen tot ondervoorzitter van de Groene Kring, de overkoepelende organisatie voor jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen. “Ik ben mij momenteel nog aan het inwerken en het is vooral erg veel mensen leren kennen”, vertelt de teler. Hij wil met zijn nieuwe positie de stem van de glastuinbouw laten doorklinken in het lobbywerk van de jongerenvereniging die ruim 4.000 leden telt.
Tekst: Jerom Rozendaal