Bij alstroemeria en cymbidium zorgen respectievelijk de Zuidelijke akkerslak en de Spaanse aardslak voor schade. Daarom hebben Stimuflori en de gewascoöperaties een onderzoek gefinancierd naar mogelijkheden om de slakken te lokken, af te weren, te vangen en/of te bestrijden.

Uit proeven blijkt dat ze het beste te vangen zijn met een door een cymbidiumteler ontworpen val. In proeven in bakjes viel gemiddeld 20% van de ingebrachte slakken in de val, ook als ze de keuze hadden voor een lekker stuk plant en ruimte om zich te verstoppen. Met vochtig gemaakt kippenvoer als lokstof steeg de vangst naar 35%. In een alstroemeriabedrijf vingen we tot 22 slakken per val in vier dagen: gemiddeld zes slakken per val met de lokstof, zonder lokstof de helft.

Voor de bestrijdingtesten zijn drie gewasbeschermingsmiddelen in semi-veld en praktijkomstandigheden gebruikt die in eerder onderzoek op laboratorium schaal goed werkten. De gangbare slakkenkorrels werken goed door inname, maar de slakken geven de voorkeur aan een zoete en sappige cymbidiumbloem. Interessant zijn de goede resultaten die zijn geboekt met Saponine, natuurlijke zeepachtige glycosides die in veel planten voorkomen.

Tekst: Nieves García en Johanna Bac-Molenaar