Het Westland Event 2018 stond in het teken van datagedreven tuinbouw. Een van de sprekers was tech-ondernemer Jim Stolze, tevens initiatiefnemer van de Nationale AI-cursus. Deze cursus is sinds 21 december online beschikbaar en geeft antwoord op vragen als: Hoe werkt Artificial Intelligence? Wat is een algoritme? Wat is machine learning? Wat is deep learning? De cursus is opgezet door kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven en is gratis beschikbaar voor alle Nederlanders.

De initiatiefnemers (onder meer Rabobank, UvA en Samsung) hopen met de cursus 1 procent van de Nederlandse bevolking te bereiken, melden zij in een persbericht. De cursus moet burgers meer inzicht geven in AI nu er steeds meer toepassingen ontstaan die een impact hebben op het dagelijks leven en de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven.

Geen toekomstmuziek meer

Initiatiefnemer Jim Stolze, innovatiedeskundige, oprichter van TEDxAmsterdam en oprichter van AI-ontwikkelbedrijf Aigency: “Kunstmatige intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven. Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Alles wat we voorheen van een stekker hebben voorzien, kan op den duur een zelflerend systeem worden.”

Inspiratie uit Finland

De cursus is geïnspireerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een AI-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het FD op om partijen samen te brengen voor een soortgelijk initiatief in Nederland. De opzet is afgeleid van het Finse programma, aangevuld met Nederlandse voorbeelden. “De basiskennis over lerende systemen en de achterliggende wiskundige principes is universeel. Maar in onze voorbeelden zoemen we in op de Nederlandse situatie. We nemen de cursist op een virtuele manier mee naar bedrijven als Wolters Kluwer, PostNL en Bol.com om daar onder de motorkap te kijken. Welke data gebruiken zij eigenlijk? En hoe richten ze zulke systemen in?”, aldus Jim Stolze.

Bijdragen van topexperts

De Finse AI-cursus is aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts: Catholijn Jonker (TU Delft), Cees Snoek (Universiteit van Amsterdam), Evert Haasdijk (Deloitte), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam), Marlies van Eck (Universiteit Leiden), Max Welling (Universiteit van Amsterdam), Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), Rianne van den Berg (Universiteit van Amsterdam), Roel Schutgens (Radboud Universiteit Nijmegen), Tom Heskes (Radboud Universiteit Nijmegen) en Valerie Frissen (Universiteit Leiden). Volgens de cursisten die alle acht hoofdstukken hebben doorlopen is de cursus in 10 tot 12 uur af te ronden, meldt Jim in het FD. “Is dat geen geweldige manier om het nieuwe jaar in te gaan? Vuurwerk afsteken is leuk, oliebollen eten ook. Maar investeren in talent loont altijd.”

Klik hier voor de gratis AI-cursus.