De sierteeltsector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Maar er zijn ook bedrijven die er tot nu toe redelijk goed vanaf komen. Zoals Pico Bello Hortensia in Bleiswijk. Hoewel de prijsvorming achterblijft ten opzichte van andere jaren, is de klap volgens ondernemer Paul Kouwenhoven te overzien. “Omdat we pas in april in productie kwamen, hebben we alles kunnen aanvoeren bij Royal FloraHolland.”

In tegenstelling tot veel andere hortensiatelers kregen de ondernemers van Pico Bello Hortensia de afgelopen maanden niet te maken met aanvoerrestricties. “Pas medio april kwam onze productie op gang. Toen had FloraHolland de aanvoerbeperkingen voor hortensia al opgeheven. Collega’s die al in maart of begin april hortensia’s aanvoerden, hebben hier wel flink hinder van ondervonden. Maar wij konden en kunnen alles wat we produceren aanvoeren bij de veiling. Dat is natuurlijk heel prettig”, zegt Paul Kouwenhoven. Hij runt, samen met zijn twee zoons, een bedrijf van 10 ha. De hortensia’s worden afgezet via de klok en bemiddeling van FloraHolland.

Ups en downs

Desondanks kwam het sierteeltbedrijf tot nu toe niet zonder kleerscheuren door de crisistijd. Om de productie enigszins te beperken, werden aan het begin van de crisis veel takken weggeknipt. “Veel landen kondigden toen aan in lockdown te gaan, en dat maakte ons toch wat angstig. Proberen tijd te winnen, leek op dat moment de beste optie.”
Ook de prijsvorming was de afgelopen weken niet optimaal. “Toen we medio april de eerste hortensia’s aanvoerden, waren de prijzen redelijk. Sindsdien gaat het met ups en downs. De week voor Moederdag was heel goed, maar afgelopen week gingen de prijzen weer flink onderuit.”
Kouwenhoven wijt dit laatste vooral aan het feit dat inmiddels ook de ‘koude’ hortensia’s op de markt zijn. Daarnaast zorgt de aanvoer van pioenrozen voor de nodige concurrentie. “Niet alleen corona is dus de boosdoener, er zijn ook andere oorzaken. Je zou overigens verwachten dat de vraag toeneemt doordat de bloemenzaken in steeds meer landen weer opengaan, maar dat zien we nog niet gebeuren.”

Kwart lager

De ondernemer schat in dat de hortensiaprijs, sinds de start van de coronacrisis, zo’n 25 procent lager uitkomt dan andere jaren. “Dat valt relatief gezien mee; we hebben geen gigantische klap te verwerken gekregen. Als ik verhalen van collega’s hoor, denk ik dat we tevreden mogen zijn met dit verlies. Het had veel en veel erger gekund. Kortom: we mogen zeker niet klagen.”
Niettemin is Kouwenhoven wel enigszins bezorgd over de toekomst. “Ik hoop dat we uiteindelijk weer teruggaan naar het oude niveau, qua vraag en prijsvorming. Maar gerust ben ik er niet op. Ik vrees dat er bedrijven in de keten gaan omvallen of beschadigd raken. Of dat zij uiteindelijk andere assortimentskeuzes maken. Kortom: we leven echt tussen hoop en vrees.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: LD Photography