Herken je dat gevoel? Je loopt op een zaterdagmiddag met je kinderen door de kwekerij, alles is netjes opgeruimd, de loods en middenpad geschrobd en je bedrijf is in rust. Heerlijk is dat. Ik bekijk dan op mijn gemak alles nog eens na en ben dan echt trots. Trots op je kinderen, trots op je bedrijf.
Dit gevoel van trots heb ik de laatste maanden naast die zaterdagmiddag veel gehad. Ik wil je meenemen in de momenten die ik ervaren heb.

De officiële eerste formele ledenvergadering van Royal FloraHolland was zo’n moment. Directie, MT en RVC namen ons mee in de ontwikkelingen van het bedrijf. De positieve signalen, maar ook de zorgen werden met ons gedeeld. Je ziet een groep van 42 ledenraadsleden echt een team zijn op dat moment. Er wordt goed naar elkaar geluisterd en er worden kritische vragen gesteld. Ik ben echt trots op onze sector dat wij de omschakeling naar een ledenraad aangedurfd hebben.

Trots was ik ook toen ik de eerste resultaten zag van onze eigen duurzaamheidsaanpak. Focus op energie geeft een verlaagd gasverbruik per m2, onze waterstromen zijn op orde en als kers op de taart zag ik de eerste papieren hoezen voorbij komen, waar wij op korte termijn in de productie mee gaan starten.

Trots ben ik ook dat Jan Huitema met zoveel voorkeursstemmen is herkozen in het Europees Parlement. Wij kunnen niet genoeg stilstaan bij de noodzaak van juiste belangenbehartigers. Wij schelden vaak op dit logge orgaan, maar als je hier eenmaal zelf bent geweest, kijk je toch anders naar de EU. Ga er maar aanstaan, jij met je ene zetel een verandering doorvoeren ten opzichte van die 750 andere leden. Een verandering behoeft veel lobbywerk, waar ook de nodige alcoholische drankjes gedronken dienen te worden. Jan, ik wens je enorm veel succes en wijsheid toe!

Trots, waar ben jij trots op? Ga eens bij je te rade en deel dit geluk, dan kom je tot grotere successen. Maar pas wel op, Winston Churchill schreef ooit: ‘Trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen.’

Evert van Helvoort.
Chrysantenteler in Brakel.

Gerelateerd