Bij de recente bijeenkomst, begin april, van Blooming Breeders was prof. dr. Annemiek Roobeek een van de sprekers. Zij adviseert onder andere ABN Amro bij strategische keuzes. Uit pure interesse heeft ze de tuinbouw jarenlang gevolgd. Ze kon dus vrijuit ventileren wat ze van de sector vindt. In de zaal zaten veel directeuren en ondernemers en we kregen flink op ons sodemieter.

Haar analyse was dat wij in een periode van 100 jaar een schitterend cluster hebben opgebouwd van kleine bedrijfjes, die hebben geleerd samen te werken met als doel verder te komen. Uniek in de wereld. ‘Iedereen wist dat zij niet zonder elkaar konden. Maar jullie zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt’, zei Roobeek. ‘Jullie worden groter en specialistischer, verkorten de keten en gaan internationaliseren. Op zich niets mis mee, maar grote bedrijven denken het nu wel alleen te kunnen en dat cluster niet meer nodig te hebben. Wat jullie eigenlijk doen is op het cluster parasiteren, hem uithollen. Dat juist dit jullie zo groot heeft gemaakt, wordt steeds vaker vergeten. Zonder deze unieke samenwerking geef ik de meeste bedrijven hooguit vijf jaar.’

Haar advies: goed nadenken, de kansen grijpen die er nog zijn door gezamenlijk van het oude cluster een nieuw breed internationaal ecosysteem te maken. ‘Trek samen op om in landen met veel perspectief nieuwe clusters te bouwen met de continu vernieuwende kennis uit Nederland. Behoud kleinschalige variëteiten, koester nichebedrijven en investeer volop in start-ups en productvernieuwing. Verduurzaam door: circulair te werken, data analyse, intelligente productieregulering en energiearme kassen.’

Zet mensen bij elkaar die over hun eigen schaduw heen kunnen stappen en kunnen verbinden. De professor noemt dit Webbers. Die komen uit verschillende delen van het cluster, kennen de gedeelde visie en zijn ultieme connectors. Ze kennen de partijen in het ecosysteem en de markt, integreren hierin en brengen vraagstukken samen. Webbers hebben mandaat en een directe verbinding met de top van de kernpartijen in het systeem. Het zijn de ‘movers & shakers’ die zorgen dat de sprong vooruit wordt gerealiseerd.

Velen met mij waren zeer onder de indruk van haar verhaal. We weten allemaal wel dat het beter kan, maar de vinger op de zere plek leggen blijft lastig. Hoe mooi is het dan als iemand buiten onze sector even lekker de zaak op komt schudden. Ik hoop dat zij haar verhaal nog een keer komt houden op een event waar alle segmenten uit onze cluster samen komen en dat daar een groep Webbers uit voortkomt.

Eric Moor, phalaenopsisveredelaar