Kreling Chrysant in Bruchem heeft eind februari een perfect product geoogst van de teelt op water. “Een goede kwaliteit en 20 procent meer productie per vierkante meter”, vertelt Jan Kreling. Dat is een opsteker na een zomer vol ongrijpbare wortelziekten in het water.

“Langzamerhand krijgen we meer kennis op dat vlak en vertrouwen in een oplossing”, zegt hij. Chrysantenteelt op water zal voor een kleine revolutie in de sector zorgen als de aanvangsproblemen eenmaal onder de knie zijn. Het grote voordeel is dat een veel hogere productie mogelijk is. Bovendien is het een antwoord op de uitdaging om de emissies sterk terug te brengen. Bottleneck vormt de veelheid aan bodemziekten die zich afgelopen zomer voordeden.

Meerproductie

“We zijn nu echt tevreden over deze winterteelt”, vertelt Kreling. “We hebben het takgewicht bewust gelijk gehouden aan de normale teelt. De meerproductie komt dus van meer stelen per vierkante meter. Dit resultaat is goed voor het vertrouwen. Natuurlijk is het in de zomer weer afwachten, maar we krijgen meer zicht op oplossingen voor de ziektes.” Die oplossing wordt gezocht in een combinatie van filtering en ontsmetting. “Dat moet de weg worden. Als je het één keer laat schieten, loopt het uit de hand. In beïnvloeding van het biologische evenwicht zien we daarentegen niet zoveel heil.”

Tekst: Tijs Kierkels