In België werken tomatenkwekerij Tomato Masters en visboerderij Aqua4C samen door water en energie op duurzame wijze met elkaar te delen. Tomato Masters heeft twee warmtekrachtcentrale’s (WKK’s) waarmee het niet alleen de eigen kassen verwarmt, maar ook energie en restwarmte levert aan Aqua4C. De tomatenkwekerij vangt daarnaast regenwater op dat Aqua4C gebruikt om de kweekbakken voor de Omegabaarzen mee te vullen. Als wederdienst krijgt Tomato Masters het nutriëntenrijke zwemwater van de vissen als voedingswater voor de tomaten.

De samenwerking tussen beide Belgische bedrijven vormt een unicum in Europa. Dankzij deze samenwerking besparen de twee partijen kostbare grondstoffen. De visboerderij spaart energie uit die het anders kwijt zou zijn aan het gebruik van elektrische apparaten en het opwarmen van het water in de kweekbakken. Door het gebruik van opgevangen regenwater gebruiken beide bedrijven verder geen kraan- of grondwater en bespaart Tomato Masters op extra meststoffen door het gebruik van het nutriëntenrijke water.

Energieneutraal

De WKK’s van Tomato Masters leveren niet alleen warmte en elektriciteit voor de tomatenkwekerij en Aqua4C, maar voorzien ook 15.000 omringende huishoudens het hele jaar van elektriciteit. De gassen die vrijkomen tijdens het productieproces worden gezuiverd en als CO2-bemesting in de serres gebruikt. Tomato Masters zorgt er hierbij voor dat er geen energie verloren gaat en dat de CO2-uitstoot maximaal beperkt wordt.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: tuinhiertielt.be

Gerelateerd