De kas ventileren met de ramen is niet eenvoudig momenteel. De lucht die binnenkomt is momenteel erg droog en koud. Die lucht is zwaarder dan de kaslucht en valt meteen naar beneden. Vervolgens maakt die kou de plantenkoppen koud, waardoor de verdamping stagneert en de huidmondjes dichttrekken. Dat is slecht voor de fotosynthese en verdamping en dat moet je dus voorkomen.

Je ziet dat er veel temperatuurschommelingen ontstaan bij het ventileren met buitenlucht via de luchtramen. Doordat de temperatuur omlaag schiet, vanwege die koude lucht, worden de ramen weer dicht gestuurd. Rustig regelen is lastig momenteel. Om dat goed te doen is het raadzaam met grote P-banden te werken bij de regeling van het luchtwerk: laat de ramen rustig dichtlopen en ook weer rustig opengaan. Voor het beste resultaat is het zaak de specifieke raaminstellingen daarop aan te passen.

Ook kieren aan windzijde

Verder is het nodig om ook de windzijde wat te kieren, en niet alleen de luwe zijde. Door ook de windzijde mee te pakken, hoeft de luwe zijde niet al te ver open. Hoe kleiner de raamstanden, hoe rustiger de lucht zich zal gedragen. Door aan meer kanten openingen in je dek te maken, kun je de raamstanden beperkt houden.
Een ander aandachtspunt bij het ventileren is het tijdstip en de duur hiervan. Dit heeft te maken met de kasluchtvochtigheid die nu overdag wegzakt onder invloed van de felle straling en lage buitenvochtigheid. Het beste kun je vanaf 16.00 uur minderen met ventileren, om zo wat meer vocht binnen te houden. Zo komt het gewas niet te droog te staan in de avond en nacht.

Meer rustige luchting door insectengaas

Overdag is een luchtvochtigheid van zo’n 75% een goede streefwaarde, in de voornacht zal die dan oplopen naar 85%. De windzijde kan vanaf genoemd tijdstip volledig sluiten, de luwe zijde kan dan nog gesnipperd worden om het teveel aan warmte weg te luchten indien de kastemperatuur nog boven de 26ºC komt.
Bij kassen waar de ramen zijn afgegaasd met insectengaas spelen problemen met onrustige luchting minder, omdat het gaas hier als een buffer werkt. In deze tijd van het jaar is dat duidelijk een voordeel.

Willem Valstar, StarGrow Consultancy