Kwekerij De Westlandse Aardbei oogst deze week de eerste vruchten van de nieuwe aardbeienplanten. De planten zijn half augustus gepoot, een week later dan normaal, om ze door de stressvolle hitteperiode heen te helpen. Maar, zegt teler Sandra Huysman, “een aardbeienplant laat zich niet sturen.”

De teelt van aardbeien wordt door het veranderende klimaat steeds uitdagender, aldus Sandra Huysman, die samen met haar man Jaco De Westlandse Aardbei in ’s-Gravenzande runt. Het bedrijf heeft een omvang van 23.000 m².
De maanden augustus en september zijn de laatste jaren veel warmer geworden, vooral de hoge nachttemperaturen zijn funest voor onze aardbeienplanten, zegt Sandra Huysman. “Maar ook door de donkere dagen van dit voorjaar hebben we productie verloren, met een opbrengstreductie in sommige gedeelten van 20 procent. Dat is te veel. Met alle kosten die de pan uitrijzen, kun je je dat niet permitteren.”

Achterstand

De kwekerij teelt Elsanta, een ras dat een lekkere smaakvolle aardbei geeft. Maar ook een ras dat minder goed tegen weersveranderingen kan, aldus Huysman. “Ik begreep dat er dit seizoen minder Elsanta is gezet. Er zijn andere rassen op de markt die beter tegen weersveranderingen kunnen. De planten die nu zijn gepoot, zijn vorig jaar opgekweekt. Die hebben toen ook al last van de hitte gehad. Eigenlijk beginnen we met een 1-0 achterstand. Daar moeten we goed rekening mee houden in het verdere teeltproces.”
September lijkt gemiddeld ook weer een warme maand te worden. Hogere dagtemperaturen zijn op dit moment niet zo’n probleem, omdat de dagen korter worden en de straling minder sterk is, zegt de teler. “Het is belangrijker dat de nachten koel verlopen. Een aardbei gedijt het beste bij een nachttemperatuur van 8 tot 10ºC. Dan kleuren ze niet te snel en kunnen ze voldoende uitgroeien en op smaak komen.”

Leveren aan korte keten

De eerste trossen zien er goed uit, zegt Huysman. We proberen rustig te telen, we laten de vruchten langer rijpen aan de plant, vertelt ze. “Juist op de dagen dat ze helemaal rood aan de plant kleuren, komen er suikers bij. We willen niet inleveren op smaak, dat is ook de reden dat we tot op heden blijven vasthouden aan het huidige ras.”
De aardbeien worden voor 85% lokaal afgezet in een straal van 50 kilometer, de kwekerij levert rechtstreeks aan winkels. “We hechten veel waarde aan de korte keten. Ons doel is dat de consument blij is met ons product.”

Coating verwijderen met drone

De aardbeienkwekerij wil niet alleen een goed product voor de klant telen, het bedrijf is ook bewust met innovaties bezig. Het loonbedrijf dat het krijten regelt, heeft dit jaar het krijt van het kasdek laten verwijderen door een drone van Quality Drone Coating. Het apparaat spuit een reinigingsmiddel over het dak heen, legt Huysman uit. “Vervolgens is daar een flinke regenbui opgevallen, waardoor de coating is opgelost. De kas ziet er weer kraakhelder uit, er is goed werk verricht. Het water wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt.”

Blijven innoveren

Huysman is enthousiast over deze nieuwe dronetechniek. “Normaal loopt er een persoon in de kasgoot en iemand op de grond om de coating van het kasdek te verwijderen. Dat kan zwaar werk zijn. Nu klikt de dronepiloot op Google de hoeken van de kas aan, zodat de drone weet hoe die moet vliegen. Na een aantal minuten keert het apparaat terug, zodat de piloot de batterijen kan verwisselen en de tank weer kan vullen. We denken dat de techniek zeker toekomstperspectief heeft. Ook deze innovatie is belangrijk voor de sector.”

Tekst: Annemarie Gerbrandy