Zittend op mijn vakantieadres in Frankrijk schrijf ik nog snel deze column voordat de brandende zon weer doorkomt. Wij zijn momenteel in een bekende, groene vakantieregio. De groene omgeving geeft aan dat er gedurende het jaar ook voldoende regen valt, maar nu even niet. Het is in de Dordogne, sinds wij hier zijn aangekomen twee weken geleden, zinderend heet. Heerlijk om lekker je hoofd leeg te maken en de batterij weer op te laden met het gezin.

Het bedrijf is in de vertrouwde handen van mijn broer Jarno, die – als ik goed ben geïnformeerd – elders in deze uitgave van Onder Glas zijn passie voor ons vak en sortiment in woord en beeld uitdraagt. Slechts sporadisch krijg ik ontwikkelingen en discussies mee uit Nederland.
Wat betreft nieuws en actualiteit binnen de glastuinbouw zie ik bijvoorbeeld een paar verhitte berichten voorbij komen van het actiecomité tegen het beeldveilen. Ik neem aan dat deze activistische club niet tegen vooruitgang is, zoals zij zeggen, maar voor een goede marktplaats met behoud van kwaliteit en een goede prijsvorming voor alle telers en kwekers.

Een dergelijke insteek ondersteunen wij. Wel is het van essentieel belang dat door het nemen van extra tijd, de vooruitgang niet wordt tegengehouden. De nieuwe technieken moeten beter worden ingezet om de prijsvorming te verbeteren. Ik denk dat iedereen in de sierteelt het er wel over eens is dat we nog niet zonder een veilingklok kunnen en/of willen. Maar nu de economie zo duidelijk aantrekt, moeten de prijzen aan de klok ook structureel aan gaan trekken. Dat is het enige doel dat telt en het enige wat uitstel van het beeldveilen rechtvaardigt.

Maar verder krijgen we hier niet zoveel mee en genieten we nog een paar dagen van dit heerlijke weer en een fantastische, sprookjesachtige omgeving. Voor je het weet zijn we immers weer terug in de dagelijkse hectiek van de glastuinbouw; uitgerust en daarmee klaar voor een nieuw jaar vol kansen en uitdagingen.

Dieter Baas
Potplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd