Vanaf deze plek wens ik iedereen allereerst het allerbeste voor dit nieuwe jaar. Iedereen zul je denken? Ja hoor, iedereen. Ook de politici die het ondernemen nog moeilijker willen maken in 2020? Ja hoor, ik wens zelfs de meeste politici en ambtenaren die de WAB hebben bedacht een gelukkig nieuwjaar.

In de kern is de Wet Arbeidsmarkt in Balans, zoals die eigenlijk heet, namelijk bedacht vanuit een positieve gedachte. Daar is geen werkgever op tegen lijkt mij. Laten we het daarom ook positief benaderen. Als je namelijk wilt werken is er op dit moment meer werk dan ooit tevoren.

Al jaren wordt er gevochten om medewerkers en is de balans om goede krachten te behouden totaal zoek. De WAB zal er zeker voor zorgen dat er meer mensen in vaste dienst komen. Deze wet komt als geroepen. Toch? Want het wordt moeilijker gemaakt om te jobhoppen, dus de werkgever kan makkelijker zijn mensen behouden door ze te dwingen in vaste dienst te treden.

Uiteindelijk is het een kwestie van rekenen. Voor ons niet onprettig, want wij vragen onze vaste uitzendkrachten al jaren of ze in loondienst willen. Daar werd maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Ook zij kunnen rekenen. Vooral door de buitenlandse ‘terugkeerders’. Deze medewerkers zijn zeer belangrijk voor tuinbouwbedrijven met seizoenpieken, want zij willen vooral veel geld verdienen in een korte periode, waardoor ze gemotiveerd zijn om carrière te maken in beter betaalde functies. Ze worden echter niet altijd gemotiveerd door het Hollandse strakke anti-tuinbouw-keurslijf. De nieuwe wet eist voorspelbaarheid. Dat is voor bedrijven met veel seizoenwerk heel lastig te realiseren.

Uiteindelijk werken we allemaal voor onze klanten. Deze klanten gaan seizoenproducten echt pas bestellen als het weer dat toelaat. Niemand koopt op voorhand zijn verlies in. Daarom pleit ik ervoor dat de WAB snel geëvalueerd wordt voor telers met arbeidspieken en heel snel een aanpassing krijgt, willen we nog groenten, fruit en bloemen van topkwaliteit kunnen blijven leveren in de toekomst.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens