Deze maand hebben alle vakgenoten elkaar weer in levende lijve ontmoet op de Trade Fair in Aalsmeer. Ik denk dat velen het met me eens zijn als ik zeg dat het dit keer een zakelijke beurs was. Niet vanwege de gesprekken, want die waren na twee jaar ook heel vaak informeel.

Het was leuk iedereen na zo’n lange periode weer te zien. Maar meer omdat er vooral een hele gerichte doelgroep klanten aanwezig was en minder dagjesmensen dan voorheen. En dit vind ik wel een mooie afspiegeling van de wereld die wij op dit moment ervaren. We doen tegenwoordig zaken met minder partijen, maar wel met de juiste partijen.

De maand oktober is iedereen erg geschrokken van de stijgende energieprijzen en inmiddels heeft iedereen keuzes gemaakt. Het is de kunst om je niet te laten leiden door de emoties. Wij hebben gekozen om juist nu door te gaan en de buffer die we afgelopen tijd hebben opgebouwd te gebruiken om te investeren in anders zakendoen. Partnerschap komt nu echt naar voren en wordt door de crisis versneld doorgevoerd. Productbeschikbaarheid is de komende winter lager want bij twijfel gaat bij velen de belichting uit en het gas er af. De snelle jongens die graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten hebben het lastig, want die komen moeilijker aan producten. Dit natuurlijke selectieproces zorgt ervoor dat ze zichzelf in de vingers snijden met hun gedrag in de afgelopen jaren.

Wij ervaren bij onze partners dat leverbetrouwbaarheid belangrijker is dan het laatste centje. We kunnen transparant en met open calculatie communiceren over de energiekosten. Er is veel begrip van de klanten voor een hogere prijs, want een duurzame relatie is belangrijker. De ouderwetse koopman of handelaar is niet meer en is verworden tot betrouwbare partner. De laatste twee, drie jaar is het kaf van het koren gescheiden. Dus een beetje vergelijkbaar met de Trade Fair dit jaar; de dagjesmensen zijn verdwenen en alleen de serieuze partijen die samen met ons naar een duurzame toekomst kijken zijn gebleven.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier