Nieuwe teelttechnieken komen negen van de tien keer tot stand om de kostprijs te verlagen. Als dit niet het geval is, dan gaat het idee, het innovatieve of vernieuwende product de prullenbak in. Doorgaans wordt er dan ook niet meer naar omgekeken; innovaties krijgen zelden een tweede kans.

Uiteraard lees ik naast vakinformatie ook met zekere regelmaat wat achtergrondnieuws, vooral de economische ontwikkelingen hebben mijn aandacht. Als ik de kenners moet geloven, is over tien jaar de energie gratis. In zekere zin geloof ik dat wel. Als je weet dat er binnen nu en vier jaar nog de helft aan windmolens bij gaat komen, dan zou dat best eens hard kunnen gaan. Zeker op bepaalde momenten; als duurzaamheid nadrukkelijker op de agenda komt van de politiek en ‘niet groene’ energiebronnen verder onder druk komen.

Vraag is hoeveel nieuwe teelttechnieken er in de afgelopen twintig jaar zijn vastgelopen op het feit dat de energiekosten ervan te hoog waren. En wie houdt bij welke initiatieven zich hierop hebben stuk gebeten? De ‘sky is the limit’ als je het aan mij vraagt. Als de energie op termijn echt gratis wordt, kunnen we allemaal overstappen op ‘power to heat’. Ik vraag me af welke onderwerpen we op dat moment gaan behandelen bij Het Nieuwe Telen.

Of gaat iedere teler op dat moment belichten? Kunnen we onze klanten op die manier beter, langer en breder bedienen? Dan geeft bovendien het arbeidsplaatje een stuk vlakker beeld te zien. Op dat moment kunnen we het onze concurrentie uit Zuid-Europa flink moeilijk kunnen maken. Of worden we in West-Europa dan nog meer elkaars concurrenten? Het zou ideaal zijn wanneer de energiespecialisten ook de beschikking hebben over een glazen bol, want dit zijn – vanwege de verstrekkende gevolgen – mogelijke ontwikkelingen die ik graag zou willen weten.
Gratis elektra kan een markt echt verstoren en dat is nog zacht uitgedrukt. Veel installateurs zouden al in een andere richting moeten denken; hoeveel ideeën, die er om economische redenen ooit vanaf zijn geveegd, zouden terug op tafel komen? Kortom, we gaan een uitdagende tijd tegemoet als het gaat om teelttechniek. Of de elektra nu gratis wordt of niet.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk